%0 Journal Article %T اثر تیمار اسید سالیسیلیک بر تحمل یخ زدگی زمستانه در انگور رقم شاهانی ‏ %J علوم باغبانی ایران %I پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-482X %A عبادی, علی %A عباسی کاشانی, اسماء %A فتاحی مقدم, محمدرضا %A شکرپور, مجید %D 2020 %\ 02/20/2020 %V 50 %N 4 %P 911-933 %! اثر تیمار اسید سالیسیلیک بر تحمل یخ زدگی زمستانه در انگور رقم شاهانی ‏ %K اسید سالیسیلیک %K انگور %K تغییرات مورفولوژیک %K تغییرات فیزیولوژیک %K تنش یخ زدگی %R 10.22059/ijhs.2019.270202.1544 %X به‌منظور ارزیابی اثر اسیدسالیسیلیک ‌در افزایش تحمل یخ‌زدگی در انگور رقم‌ شاهانی، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل‌در قالب طرح ‌بلوک‌های کامل‌تصادفی با سه‌تکرار انجام شد. عامل‌اول اسیدسالیسیلیک در سه ‌سطح (صفر، 5/0و ۱ میلی‌مولار)، عامل‌دوم زمان محلول‌پاشی در چهار سطح (مرحله رنگ‌گیری‌حبه‌ها، زمان ‌برداشت، یک‌ماه پس ‌از برداشت و مجموع ‌سه‌ زمان) و عامل‌سوم سرمای‌مصنوعی در چهار سطح (4+، 15-، 18- و 21- درجه‌سانتی‌گراد) بود که روی قلمه‌های ‌جمع‌آوری‌شده در ماه‌های دی و اسفند اعمال شد. آزمایش‌سال دوم‌ براساس نتایج آزمایش ‌سال اول طراحی ‌و شامل اسیدسالیسیلیک در سه‌ سطح (صفر، 5/0 و 5/1 میلی‌مولار) در مرحله یک‌ماه ‌پس‌از برداشت و سرمای‌ مصنوعی در چهار سطح (4+، 17-، 19- و 21- درجه ‌سانتی‌گراد) بود که روی قلمه‌های ‌جمع‌آوری‌شده در ماه‌های دی و اسفند انجام شد. براساس نتایج کاهش دما تا 21- درجه‌سانتی‌گراد منجر به افزایش پراکسیداسیون لیپیدهای ‌غشا در هر دو سال‌ آزمایش گردید و در نتیجه، درصد نشت ‌یونی، درصد نشت ‌فنول‌ها و میزان مالون‌دی‌آلدهید پس‌از اعمال‌ سرمای ‌مصنوعی افزایش یافت. همچنین در دمای 21- درجه‌ سانتی‌گراد، برخی از شاخص‌های‌ رویشی از قبیل ‌درصد سبزشدن نقطه ‌رویشی ‌اولیه، درصد سبزشدن نقطه ‌رویشی‌ثانویه و قدرت بازیابی قلمه‌ها کاهش نشان دادند. کاربرد اسیدسالیسیلیک با غلظت‌های 5/0 و یک میلی‌مولار در سال ‌اول‌ و 5/0 و 5/1 میلی‌مولار در سال ‌دوم باعث‌ کاهش درصد نشت‌یونی، درصد نشت‌ فنول‌ها و غلظت‌ مالون‌دی‌آلدهید در نمونه‌های بافت ‌جوانه و افزایش‌ درصد سبزشدن نقاط رویشی‌اولیه و ثانویه‌ و قدرت ‌بازیابی ‌قلمه‌های تحت تنش ‌یخ‌زدگی ‌گردید. همچنین نتایج نشان ‌داد با کاهش ‌دما تا 21- درجه ‌سانتی‌گراد، میزان‌ کربوهیدرات‌های‌ محلول، پرولین و ترکیبات‌فنولی نیز افزایش یافت. همچنین مشاهده شد ‌کاربرد اسیدسالیسیلیک با غلظت‌های 5/0 و یک میلی‌مولار در آزمایش ‌سال ‌اول و غلظت‌های 5/0 و 5/1 میلی‌مولار در آزمایش سال‌ دوم منجر به افزایش میزان‌ پرولین، کربوهیدرات‎های ‌محلول ‌و ترکیبات ‌فنولی گردید. %U https://ijhs.ut.ac.ir/article_75599_a463f0a6800d6110ac729339e02d34c7.pdf