%0 Journal Article %T ارزیابی صفات کیفی پوست و گوشت برخی از ارقام و ژنوتیپ‌های هلو %J علوم باغبانی ایران %I پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-482X %A عبدالهی, رحیم %A حاجی لو, جعفر %A زین العابدینی, مهرشاد %A مهنا, ناصر %A غفاری, محمدرضا %D 2019 %\ 05/22/2019 %V 50 %N 1 %P 151-162 %! ارزیابی صفات کیفی پوست و گوشت برخی از ارقام و ژنوتیپ‌های هلو %K ظرفیت آنتی‌اکسیدانی %K فنل کل %K کیفیت میوه %K هلو %R 10.22059/ijhs.2018.250763.1384 %X شناخت و ارزیابی صفات کیفی میوه هلو از نظر برنامه‌های به‌نژادی و حفظ ژرم‌پلاسم بسیار با اهمیت است. برای این منظور، بررسی و مقایسه خواص کیفی و بیوشیمیایی میوه 18 ژنوتیپ و رقم هلوی موجود در استان آذربایجان‌شرقی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. صفات مختلفی از قبیل سفتی بافت میوه، مواد جامد محلول (TSS)، pH آب میوه، اسیدیته قابل‌تیتراسیون (TA)، ویتامین ث و محتوای فنل کل و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی، فلاونوئید کل و آنتوسیانین کل در دو بخش پوست و گوشت مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین به‌منظور تعیین ارتباط بین صفات، همبستگی ساده بین صفات نیز محاسبه گردید. نتایج حاصله نشان داد که اثر ژنوتیپ و رقم روی بیشتر صفات مورد مطالعه در سطح احتمال 1 درصد معنی‌دار بود. صفات بیوشیمیایی مورد بررسی در همه ارقام و ژنوتیپ‌های ارزیابی‌شده در بخش پوست بیشتر از گوشت بود. همچنین نتایج نشان داد که رقم هلوی حامدی دارای بیشترین مقدار آنتوسیانین کل و فلاونوئید کل بود و ارقامی مانند انجیری موری، انجیری زعفرانی خلیلی دارای بیشترین محتوی ویتامین ث بوده، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی و محتوای فنل کل بودند. نتایج همبستگی نشان داد که محتوی ویتامین ث با ظرفیت آنتی‌اکسیدانی، فنل کل و فلاونوئید کل گوشت و پوست همبستگی معنی‌داری نداشت، درحالی‌که همبستگی مثبت و معنی‌داری بین فنل کل و ظرفیت آنتی‌اکسیدانی مشاهده گردید. به‌طور کلی با توجه به نتایج به‌دست آمده ارقام با ترکیبات بیوشیمیایی و آنتی‌اکسیدانی بالا می‌تواند در برنامه‌های اصلاحی مورد استفاده قرار گیرند. %U https://ijhs.ut.ac.ir/article_71371_343e9d3e85ba21f41f39558ce870addb.pdf