%0 Journal Article %T ماندگاری و واکنش فیزیولوژیکی گل شاخه‌بریده لیلیوم اورینتال به عنصر شبه‌ضروری سیلیسیم در کشت بدون خاک %J علوم باغبانی ایران %I پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-482X %A مام رش پور, عثمان %A نظری دلجو, محمد جواد %D 2019 %\ 05/22/2019 %V 50 %N 1 %P 141-150 %! ماندگاری و واکنش فیزیولوژیکی گل شاخه‌بریده لیلیوم اورینتال به عنصر شبه‌ضروری سیلیسیم در کشت بدون خاک %K سیستم گلخانه %K عمر گلجای %K عناصر غذایی %K گل شاخه‌بریده %K محلول غذایی %R 10.22059/ijhs.2018.243479.1330 %X این آزمایش با توجه به حذف خاک در کشت­های بدون خاک و در نتیجه حذف منبع اصلی تأمین عنصر شبه­ضروری سیلیسیم و همچنین عدم مطالعه تأثیر احتمالی این عنصر در پرورش لیلیوم شاخه­بریده، طراحی و اجرا گردید. در همین راستا و پس از انتقال پیازهای لیلیوم (Lilium oriental 'Casa Blanca') به بستر فیبر نارگیل (الیاف فرآوری­شده نارگیل)، گیاهان استقرار یافته با محلول غذایی حاوی غلظت­های مختلف اسید­سیلیسیک (صفر، 50، 100 و 150 میلی­گرم در لیتر سیلیسیم) محلول­دهی و ویژگی‌های فیزیولوژیکی و کیفیت پس از برداشت گل­های تولیدی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمایش بیانگر افزایش معنی­دار آب جذب­شده توسط ساقه گل­دهنده، ماندگاری گل، کلروفیل کل، قند محلول، محتوای نسبی آب و کاهش معنی­دار نشت یونی برگ بود. بر همین اساس، بیشترین آب جذب­شده توسط ساقه گل­دهنده (6/0 میلی‌لیتر بر گرم وزن‌تر در روز)، عمر گلجایی (11/11 روز) و کلروفیل کل (97/0 میلی­گرم بر گرم وزن‌تر) در غلظت 150 میلی­گرم در لیتر سیلیسیم مشاهده گردید. همچنین جذب عناصر معدنی پتاسیم، کلسیم و سیلیسیم به­طور معنی­داری تحت تأثیر سیلیسیم قرار گرفتند. بیشترین غلظت کلسیم درغلظت 150 میلی­گرم در لیتر سیلیسیم مشاهده شد. براساس نتایج آزمایش، افزودن سیلیسیم به محلول غذایی منجر به بهبود روابط آبی گیاه، شاخص­های کیفی پس از برداشت، جذب عناصر معدنی و در نتیجه افزایش ماندگاری گل شاخه­بریده لیلیوم رقم کاسابلانکا گردید. %U https://ijhs.ut.ac.ir/article_71361_bbb38c6953f50db6bd279805580c0a14.pdf