%0 Journal Article %T ارزیابی تنوع نژادگان‌های امیدبخش گردو در استان کرمانشاه بر پایۀ ویژگی‌های روغن و تعیین همبستگی این ویژگی‌ها با برخی صفات ریختی و بوم‌شناختی گیاه %J علوم باغبانی ایران %I پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-482X %A شفائی چروش, زینب %A ارزانی, کاظم %D 2018 %\ 02/20/2018 %V 48 %N 4 %P 887-897 %! ارزیابی تنوع نژادگان‌های امیدبخش گردو در استان کرمانشاه بر پایۀ ویژگی‌های روغن و تعیین همبستگی این ویژگی‌ها با برخی صفات ریختی و بوم‌شناختی گیاه %K اسیدهای چرب %K اسیدهای چرب غیراشباع %K روغن گردو %K همبستگی صفات %R 10.22059/ijhs.2018.212758.1054 %X مغز گردو به دلیل ترکیب شیمیایی اسیدهای چرب از لحاظ تغذیه‌ای و اقتصادی اهمیت داشته و تأثیر مثبتی در سلامتی انسان دارد. در این پژوهش که در سال 1393 انجام گرفت، 18 نژادگان (ژنوتیپ) که از لحاظ ویژگی‌های میوه و مغز از رقم چندلر بالاتر بودند برای بررسی وضعیت روغن و اسیدهای چرب آن‌ها انتخاب شدند. میزان روغن با دستگاه سوکسله اندازه­گیری شد و دامنۀ تغییرات آن بین 75-32/57 درصد وزن خشک مغز گردو بود. نوع و میزان اسیدهای چرب روغن گردو با دستگاه GC اندازه‌گیری شد. نتایج به‌دست‌آمده از این بررسی نشان داد، بیش از 88 درصد ترکیب اسیدهای چرب روغن گردو از نوع غیراشباع بود. از اسیدهای چرب روغن گردو لینولئیک اسید (77/57-38/39 درصد)، اسید چرب غالب و اولئیک اسید (29/41-67/20 درصد)، لینولنیک اسید (89/12-84/7 درصد)، پالمتیک اسید (33/9-7/6 درصد) و استئاریک اسید (67/4-47/1 درصد) بیشترین مقادیر را داشتند. ارزیابی همبستگی بین صفات در این بررسی نشان داد، ارتباط منفی معنی‌داری بین اسیدهای چرب‌ اولئیک اسید و لینولئیک اسید وجود دارد. نتایج این بررسی همچنین نشان داد، درصد میزان روغن و ترکیب اسیدهای چرب مغز گردو تحت تأثیر ویژگی‌های فیزیکی دانه و شرایط اقلیمی مناطق قرار نگرفت. %U https://ijhs.ut.ac.ir/article_65455_99cfa7bd52c47ee2f76439c6ca16573b.pdf