%0 Journal Article %T تأثیر سولفات و سلنیوم بر برخی شاخص‌های ریخت‌شناختی و ویژگی‌های پاداکسندگی پیاز قرمز آذرشهر %J علوم باغبانی ایران %I پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-482X %A بذل, شیوا %A دشتی, فرشاد %A دلشاد, مجتبی %D 2017 %\ 12/22/2017 %V 48 %N 3 %P 623-633 %! تأثیر سولفات و سلنیوم بر برخی شاخص‌های ریخت‌شناختی و ویژگی‌های پاداکسندگی پیاز قرمز آذرشهر %K آبکشت %K سلنات %K سولفات %K فلاونوئید %K فنول %K ویژگی پاداکسندگی %R 10.22059/ijhs.2017.218315.1108 %X پیاز خوراکی ازجمله سبزی­های پرمصرف در زنجیرۀ غذایی مردم جامعه بوده و محققان همواره در تلاش هستند تا کیفیت غذایی آن را بهبود بخشند. این پژوهش برای بررسی تأثیر سطوح مختلف گوگرد (32، 64 و 128 میلی­گرم در لیتر سولفات و سلنیوم (0، 1 و 2 میلی­گرم در لیتر سلنات) بر صفات رشدی و ویژگی­های پاداکسندگی (آنتی‌اکسیدانی) پیاز (Allium cepa L.) رقم قرمز آذرشهر در شرایط آبکشتی (هیدروپونیک) انجام شد. نتایج نشان داد، غلظت­های سولفات و سلنات و همچنین اثر متقابل این دو بر بیشتر صفات رویشی در سوخ معنی‌­دار بود؛ به­طوری­که بالاترین وزن تر و قطر سوخ (70/35 گرم و 24/38 میلی­متر) در تیمار 128 میلی­گرم در لیتر سولفات در ترکیب با غلظت 2 میلی­گرم در لیتر سلنات مشاهده شد. بین افزایش سلنات و سولفات رابطۀ مستقیم و مثبت با وزن تر و قطر سوخ به دست آمد. بیشترین درصد مادۀ خشک سوخ (16 درصد) در تیمار 64 میلی­گرم در لیتر سولفات در ترکیب با تیمار 1 میلی­گرم در لیتر سلنات به دست آمد. در همۀ غلظت­های سولفات همزمان با افزایش سطح سلنات ارتفاع بلندترین برگ کاهش یافت. همچنین با افزایش غلظت سلنات در همۀ سطوح سولفات، تجمع سلنیوم در سوخ بیشتر شد. افزایش سلنیوم سبب افزایش خاصیت پاداکسندگی، فنول و فلاونوئید بافت سوخ، در شماری از تیمار­های مورد آزمایش شد. %U https://ijhs.ut.ac.ir/article_64525_08cdf128300a4d3a28e5ce35767b0acc.pdf