%0 Journal Article %T بررسی تشکیل دانه و میوه در تلاقی‏های دو‏طرفۀ زرشک بی‏دانه و ژنوتیپ‏های وحشی زرشک %J علوم باغبانی ایران %I پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-482X %A رضائی, مهدی %A بالندری, احمد %D 2015 %\ 07/23/2015 %V 46 %N 2 %P 323-331 %! بررسی تشکیل دانه و میوه در تلاقی‏های دو‏طرفۀ زرشک بی‏دانه و ژنوتیپ‏های وحشی زرشک %K بقای دانهال %K دانه‌گرده %K گرده‌افشانی‌ %R 10.22059/ijhs.2015.54628 %X در این پژوهش طی سه سال متوالی (1389‌ـ 1391) یک سری تلاقی‏های دو‌طرفه بین ژنوتپپ‏های وحشی زرشک و زرشک بی‏دانۀ باغی انجام گرفت و میزان تشکیل دانه و میوه در این تلاقی‏ها بررسی شد و سپس بقای دانهال‏ها در سیستم‏های کشتی ارزیابی شد. نتایج نشان‌دهندۀ اثر معنا‏دار ژنوتیپ دانه‌گرده در درصد تشکیل میوه، دانه و میوه‏های دانه‏دار زرشک باغی بود. دانه‌گردۀ ژنوتیپ R2N1 به‌ترتیب با 46 و 22/2 درصد تشکیل میوه و دانه‌گردۀ ژنوتیپ R4N1 با 69 و 20/22 درصد تشکیل میوه و دانه کمترین و بیشترین میزان را داشتند. همچنین اختلاف معناداری بین ژنوتیپ‏ها در درصد تشکیل میوه، دانه و میوه‏های دانه‏دار هنگام گرده‌افشانی با دانه‌گردۀ زرشک بی‏دانه وجود داشت. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که دانه‏های گردۀ زرشک بی‏دانۀ باغی کارایی لازم در تشکیل دانه در ژنوتیپ‏های وحشی زرشک را دارند و پدیدۀ نرعقیمی در زرشک باغی وجود ندارد. نتایج بررسی میزان بقای دانهال‏ها نشان داد که کشت بهارۀ دانه در بستر کوکوپیت مخلوط با کمی پرلایت در زیر سیستم میست به میزان قابل توجهی درصد بقای دانهال‏ها را افزایش می‌دهد.   %U https://ijhs.ut.ac.ir/article_54628_232890390c9a801ea9278e1e2ba1a9c6.pdf