%0 Journal Article %T بررسی دماهای سوپرکولینگ در گل‌های زردآلو %J علوم باغبانی ایران %I پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-482X %A جنتی زاده, عباسعلی %A فتاحی مقدم, محمدرضا %A زمانی, ذبیح اله %A بابالار, مصباح %A عباسی, علیرضا %A عابدینی اصفهانی, محمد %D 2014 %\ 04/21/2014 %V 45 %N 1 %P 35-43 %! بررسی دماهای سوپرکولینگ در گل‌های زردآلو %K سرمازدگی بهاره %K سوپرکولینگ %K نصیری %K نوری دیررس %R 10.22059/ijhs.2014.50947 %X سرمازدگی دیررس بهاره از مهم‌ترین مشکلات و محدودیت‏های تولید زردآلو در ایران است. این پژوهش با هدف بررسی میزان آسیب‌پذیری به سرما در دو رقم زردآلوی نصیری و نوری دیررس در سال 1390 انجام شد. در دو مرحلۀ فنولوژیکی پاپ‏کورن و تمام‏گل، گل‏های این ارقام در دستگاه سرماساز قابل برنامه‌ریزی قرار گرفتند و دمای آن به‌تدریج از 5 درجۀ سانتی‏گراد تا 10- درجۀ سانتی‏گراد کاهش یافت. دمای نمونه‌ها نیز توسط حسگرهای دمایی به دستگاه پردازشگر متصل به کامپیوتر منتقل و ثبت شدند. بر‌اساس نتایج به‌دست‌آمده اختلاف دمای سوپرکولینگ بین دو رقم و اثر متقابل رقم و مرحلۀ فنولوژیکی معنادار نبود، در‌حالی‌که اثر مرحلۀ فنولوژیکی در سطح 5درصد معنادار بود. کمترین دمای سوپرکولینگ ثبت‌شده 1/6- درجۀ سانتی‏گراد در رقم نوری دیررس و مرحلۀ تمام‌گل بود. در رقم نوری دیررس بیش از 30درصد جوانه‏ها در مرحلۀ پاپ‌کورن و بیش از 60‌درصد گل‏ها در مرحلۀ تمام‌گل سوپرکولینگ کمتر از 5- درجۀ سانتی‏گراد نشان دادند. با توجه به یافته‏های این پژوهش می‏توان گفت که رقم نوری دیررس آسیب‌پذیری کمتری در مقایسه با رقم نصیری در شرایط تنش سرمای بهاره دارد. %U https://ijhs.ut.ac.ir/article_50947_202113336672aabab9451fbbb496e93e.pdf