%0 Journal Article %T بررسی اثر سطوح مختلف ورمی‌کمپوست و عنصر معدنی فسفر بر رشد و نمو و جذب برخی از عناصر غذایی در نشاء گوجه‌فرنگی %J علوم باغبانی ایران %I پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران %Z 2008-482X %A دهدشتی زاده, بنفشه %A آرویی, حسین %A عزیزی, مجید %A داوری نژاد, غلامحسین %D 2009 %\ 11/22/2009 %V 40 %N 3 %P - %! بررسی اثر سطوح مختلف ورمی‌کمپوست و عنصر معدنی فسفر بر رشد و نمو و جذب برخی از عناصر غذایی در نشاء گوجه‌فرنگی %K رشد و نمو %K فسفر. %K گوجه‌فرنگی %K نشاء %K ورمی‌کمپوست %R %X به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف ورمی‌کمپوست به عنوان یک ماده آلی و جایگزین برای مواد شیمیایی (کودها)، آزمایشی طی سال 86 درگلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. در این تحقیق تأثیر 5 سطح ورمی‌کمپوست (0، 10، 25، 50 و 100 درصد حجمی) و 2 سطح فسفر (0 و 2 گرم سوپر فسفات تریپل به ازای هر گلدان) در قالب طرح فاکتوریل بر پایه کاملاً تصادفی در سه تکرار بر خصوصیات نشاء گوجه‌فرنگی رقم تجاریSuper Strain B مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که زمان جوانه زدن بر اساس تعداد روز پس از کاشت در تیمار 25% به طور معنی‌داری سریع‌تر از سایر تیمارها بود. طول، قطر و میزان کلروفیل نشاء در تیمار 50 درصد ورمی‌کمپوست افزایش معنی‌داری نسبت به شاهد نشان داد. در شاخص سطح برگ تیمار 25 درصد ورمی‌کمپوست بیشترین میزان را نشان داد. در جذب عنصر معدنی روی تیمار 100 درصد ورمی‌کمپوست افزایش معنی‌داری نسبت به بقیه تیمارها نشان داد. در جذب عناصر معدنی آهن، مس و منگنز تیمار 50 درصد ورمی‌کمپوست افزایش معنی‌داری مشاهده شد. عنصر معدنی فسفر یک روند افزایشی با افزایش ورمی‌کمپوست نشان داد. درصد رطوبت ریشه و شاخساره در زمان نشاکاری در تیمار 100 درصد ورمی‌کمپوست از سایر تیمارها بیشتر بود. ظهور اولین گل در تیمار 25 درصد ورمی‌کمپوست به طور معنی‌داری سریع‌تر از بقیه تیمارها بود. سریعترین ظهور اولین میوه تشکیل شده پس از اتقال نشاءها به زمین اصلی مربوط به تیمار 25 و 50 درصد ورمی‌کمپوست بود که اختلاف معنی‌داری با سایر تیمارها نشان دادند. میزان رطوبت ریشه در پایان عمر گیاه در تیمار 100 درصد ورمی‌کمپوست بیشتر از سایر تیمارها بود. %U https://ijhs.ut.ac.ir/article_20602_9580f431d99d25322f988af8bb054f8a.pdf