@article { author = {Asadi Kangarshahi, Ali and Akhlaghi Amiri, Negin}, title = {Trends of carbohydrate changes and the effect of NAA on yield and alternate ‎bearing of Miyagawa Satsuma mandarin‏ ‏‎(Citrus unshiu cv. Miyagawa)‎}, journal = {Iranian Journal of Horticultural Science}, volume = {53}, number = {2}, pages = {493-507}, year = {2022}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-482X}, eissn = {2423-7930}, doi = {10.22059/ijhs.2021.307872.1832}, abstract = {In order to investigate the state of carbohydrates and the effect of naphthalene acetic acid (NAA) application on yield and alternate bearing of Miyagawa Satsuma mandarin, two separate experiments were performed an Miyagawa Satsuma mandarin oechard. In the first experiment, the trend of changes in the concentration of carbohydrates (soluble sugars and starches) in the leaves and roots of trees were investigated. The second experiment were performed as randomized complete blocks design with 4 replications during 7 years. Treatments included: control; 150, 300 and 450 mg/l NAA spraying before physiological abscission of fruitlets. The results of the first experiment showed that the average changes of starch and soluble sugars in foliar leaves and roots were about 6.3 times and 2.34 times higher, respectively. The results of the second experiment showed that NAA application in the first stage of fruit growth in “on” years, increased yield in “off” years, and gradually yield variation in “on” and “off” years decreased. So that treatment 300 mg NAA l-1 had the highest cumulative yield and the lowest alternate bearing index. However, all NAA treatments reduced alternate bearing index compare to control, significantly. Therefore, based on the results of this project to modulate alternate bearing, spray NAA in “on” at a concentration of 300 milligrams per liter from 25 days after flowering to about 40 days after flowering is recommended.}, keywords = {Alternate bearing index,Chemical thinners,soluble sugars,starch}, title_fa = {روند تغییرات کربوهیدرات‌ها و تأثیر نفتالین استیک اسید برعملکرد و تناوب باردهی نارنگی انشوی ‏میاگاوا (‏Citrus unshiu cv. Miyagawa‏)‏}, abstract_fa = {به منظور بررسی وضعیت کربوهیدرات­ها و تأثیرکاربرد نفتالین استیک اسید بر عملکرد و تناوب باردهی نارنگی انشو میاگاوا، دو آزمایش مجزا در یک باغ بارده نارنگی انشو میاگاوا  انجام شد. در آزمایش اول، روند تغییرات غلظت کربوهیدرات­ها (قندهای محلول و نشاسته) در  برگ و ریشه­ درختان مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش دوم در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با چهار تکرار به مدت هفت سال انجام شد.  تیمارها شامل شاهد؛ محلول­پاشی نفتالین استیک اسید با غلظت­های 150، 300 و 400 میلی­گرم در لیتر قبل از ریزش فیزیولوژی میوه­چه­ها بودند. نتایج آزمایش اول نشان داد میانگین تغییرات نشاسته و قندهای محلول در برگ­ها و ریشه­های فیبری در سال نیاور به ترتیب حدود 3/6 و 34/2 برابر سال آور افزایش یافت. نتایج آزمایش دوم نشان داد مصرف نفتالن استیک اسید در مرحله اول رشد میوه در سالهای پرمحصول، موجب افزایش عملکرد درختان در سالهای کم محصول شد و به تدریج اختلاف عملکرد در سالهای آور و نیاور کاهش یافت. به طوری که تیمار 300 میلیگرم نفتالن استیک اسید در لیتر، بیشترین عملکرد تجمعی و کمترین شاخص تناوب باردهی را داشت. البته همه تیمارهای نفتالین استیک اسید، شاخص تناوب باردهی را به‌طور معنیداری نسبت به شاهد کاهش دادند. بنابراین براساس نتایج این آزمایش، برای تعدیل تناوب باردهی مصرف نفتالین استیک‌اسید با غلظت 300 میلی‌گرم در لیتر در فاصله زمانی حدودا از 25 روز پس از تمام گل تا حدود 40 روز پس از تمام گل توصیه می‌شود.}, keywords_fa = {تنک کننده شیمیایی,شاخص سال ‌آوری,قندهای محلول,نشاسته.‏}, url = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_88069.html}, eprint = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_88069_83feebf4a5c1ac18bfbade2a63691ebe.pdf} }