@article { author = {Dehghani, Hamid and Mohammadi, Rasoul}, title = {Biplot analysis of diallel data in Iranian landrace cantaloupe (Cucumis melo var. cantalupensis)}, journal = {Iranian Journal of Horticultural Science}, volume = {49}, number = {2}, pages = {323-333}, year = {2018}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-482X}, eissn = {2423-7930}, doi = {10.22059/ijhs.2018.202988.973}, abstract = {Knowledge of structure and genetic control of traits may facilitate choose the best method of breeding and breeding programs will ultimately succeed. A complete diallel cross design was used to investigate genetic controls of three traits of yield, early maturity and total soluble solids for seven endemic Iranian cantaloupe. Results indicated that the Dastjerdi parent showed high and significant general combining ability for early maturity in each year (-3.97 and -3.78), then the additive gene effects have an important role in the control of this trait. Therefore this parent can use in breeding programs to produce early cultivars. Savei and Magasi parents for total soluble solids had highest general combining ability and can be considered to produce varieties with high sugar. The hybrids of Shahabadi × Rishbaba and Rishbaba × Tiltorogh can be considered to produce cultivars with high yield. Furthermore, Savei × (Shahabadi or Tiltorogh or Dastjerdi) and Magasi × (Savei or Rishbaba or Magasi) were considered as appropriate pairs to produce hybrids with high total soluble solids. Results showed the selection method can be effective for the traits of early maturity and total soluble solids, and production of hybrid can be useful for yield.}, keywords = {Biplot,cantaloupe,general and specific combining ability,principle component}, title_fa = {تجزیۀ دووجهی داده‌های به‌دست‌آمده از تلاقی دای‌آلل در توده‌های بومی طالبی ایرانی}, abstract_fa = {آگاهی بهنژادگران از ساختار و چگونگی مدیریت و مهار ژنتیکی هر صفتی، موجب انتخاب بهترین روش‌ بهنژادی و موفقیت در برنامه‌های بهنژادی خواهد شد. در این راستا مدیریت و مهار ژنتیکی سه صفت مهم عملکرد، زودرسی و میزان مواد جامد محلول، در قالب طرح تلاقی دی‌آلل کامل برای هفت تودۀ طالبی ایرانی بررسی شد. نتایج نشان داد، والد دستجردی قابلیت ترکیب‌پذیری عمومی (GCA) بالایی برای صفت زودرسی میوه داشت که با توجه به معنی‌دار بودن قابلیت ترکیب‌پذیری عمومی برای این صفت در هر سال ( 97/3- و 78/3-)، می‌توان اظهار داشت که اثر افزایشی ژن‌ها در مدیریت و مهار این صفت نقش مهمی دارند، بنابراین می‌توان از این والد در برنامه‌های بهنژادی آینده برای تولید رقم‌های زودرس استفاده کرد. والدهای ساوه‌ای و مگسی نیز برای صفت مواد جامد محلول بالاترین قابلیت ترکیب‌پذیری عمومی را داشتند و می‌توانند برای تولید رقم‌های با قند بالا مورد توجه قرار گیرند. والد شاه‌آبادی با محک (تستر) ریش‌بابا و والد ریش‌بابا با محک تیل‌طرق در هر دو سال جفت مناسبی برای تولید دورگ‌های شاه‌آبادی × ریش‌بابا و ریش‌بابا × تیل‌طرق برای تولید رقم‌های با عملکرد بالا مورد توجه قرار گیرند. همچنین والد ساوه‌ای با والدهای شاه‌آبادی، تیل‌طرق و دستجردی و والد مگسی با والدهای ساوه‌ای، ریش‌بابا در ردیف جفت مناسب برای تولید دورگ‌های با میزان قند بالا قرار گرفتند. نتایج نشان داد، انتخاب والدین برای دو صفت زودرسی و مواد جامد محلول و همچنین تولید دورگ برای صفت عملکرد، می‌تواند در برنامه‌های بهنژادی طالبی مؤثر باشد.}, keywords_fa = {ترکیب‌پذیری عمومی و خصوصی,دووجهی,طالبی,مؤلفۀ اصلی}, url = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_67798.html}, eprint = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_67798_dc4a6e3dea1da57ba351df664bdeaac0.pdf} }