@article { author = {Dehestani Ardakani, Maryam and Kafi, Mohsen and Enayati Shariatpanahi, Mehran and Jafarkhani-Kermani, Maryam and Fattahi Moghaddam, Mohammadreza}, title = {Investigation the effects of cold and starvation stresses on viability and cell division of microspores in Rosa hybrida L.}, journal = {Iranian Journal of Horticultural Science}, volume = {47}, number = {3}, pages = {383-395}, year = {2016}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-482X}, eissn = {2423-7930}, doi = {10.22059/ijhs.2016.59802}, abstract = {In this research, the isolated microspore culture system in 15 rose cultivars was tested. In the first experiment, the effect of rose cultivars on microspore viability and multicellular formation was examined. Results showed that the most multicellular structures obtained in ‘Apollo’, ‘Amarosa’, ‘Majic’, ‘Candy’, ‘Exotic’ and ‘Velvet’ varieties. In the second experiment, the effect of various induction media i. e. TMG and AT3 with different carbohydrate sources (maltose, glucose and sucrose) with or without lactalbumin hydrolysate on microspore embryogenesis was tested. The highest percent of microspore viability and multicellular formed in AT3 medium contained glucose and lactalbumin hydrolysate. In the third experiment, the effect of temperature stresses (25 °C, 4 °C for 14 days and 30 °C for 7 days) on microspore viability and multicellular formation was tested. The most microspore viability obtained at 25 °C treatment, but the highest microspore multicellular formed in stress treatments. In the fourth experiment, the effect of sugar starvation on microspore embryogenesis was assessed. Starvation treatment in ‘Amarosa’ for 3 days at 4 °C caused to microspore embryogenesis. This is the first report of microspore embryogenesis in rose, however, embryos could not regenerate.}, keywords = {induction media,multi-cellular structures,Stress,starvation}, title_fa = {بررسی تأثیر تنش‌های دمایی و گرسنگی بر زنده‌مانی و تقسیم‌های یاخته‌ای در کشت میکروسپورهای رز (Rosa hybrida L.)}, abstract_fa = {در این پژوهش نظام کشت میکروسپورهای (Microspore culture) جداشده در پانزده رقم رز بررسی شد. در آزمایش نخست تأثیر رقم‌های رز بر زنده­مانی و تقسیم‌های یاخته‌ای میکروسپورها بررسی شد. نتایج به‌دست‌آمده نشان داد که میکروسپورهای ‘Apollo’، ‘Amarosa’، ‘Majic’، ‘Candy’، ‘Exotic’و ‘Velvet’ در میان رقم‌های مورد بررسی بیشترین تقسیم‌های یاخته‌ای را انجام دادند. در آزمایش دوم تأثیر محیط­های کشت TMG و AT3 با منابع قندی متفاوت (مالتوز، گلوکز و ساکارز) با یا بدون آمینو­اسید لاکتوالبومین هیدرولیزات بر القای جنین­زایی میکروسپورهای رز آزمایش شد. بالاترین میزان زنده­مانی و تشکیل ساختارهای چندیاخته‌ای میکروسپورها در محیط کشت AT3 حاوی قند گلوکز و لاکتوالبومین هیدرولیزات به دست آمد. در آزمایش سوم اثر تنش­های دمایی (°C25، °C4 به مدت چهارده روز و °C30 به مدت هفت روز) بر زنده­مانی و تقسیم‌های یاخته‌ای میکروسپورها بررسی شد. اگرچه بالاترین درصد زنده­مانی میکروسپورها در دمای °C25 به­دست آمد، ولی میکروسپورها بیشترین تقسیم‌های یاخته‌ای خود را در تیمارهای تنشی نشان دادند. در آزمایش چهارم تأثیر تنش گرسنگی بر القای جنین­ در میکروسپورها آزمایش شد. در رقم Amarosa، تیمار گرسنگی به مدت سه روز در دمای °C4 باعث القای جنین شد. این نخستین گزارش القای جنین در میکروسپورهای رز است که باززایی جنین­های به‌دست‌آمده مشاهده نشد.}, keywords_fa = {تنش,ساختارهای چند,گرسنگی یاخته‌ای,محیط کشت}, url = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_59802.html}, eprint = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_59802_1f789feb98c6fe4032f7f95c0fb9b6b0.pdf} }