@article { author = {Sadrnia, hassan and Yampi, Esmaeil and Aghkhani, Mohammadhossein}, title = {Control of postharvest green mold using sodium bicarbonate in Jaffa andBlood orange varieties}, journal = {Iranian Journal of Horticultural Science}, volume = {46}, number = {3}, pages = {487-495}, year = {2015}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-482X}, eissn = {2423-7930}, doi = {10.22059/ijhs.2015.55868}, abstract = {Among the healthy compounds such as sodium bicarbonate, potassium bicarbonate, vegetable oils, and biocontrol yeasts including heat treatments, as well as a good alternativeto chemical pesticides are considered hazardous. In this study, the effect of different levels of sodium bicarbonate treatment (0, 500 and 1000 mg/l and combination 1500 mg/l sodium bicarbonate with hot water 53 °C) were investigated onwound healing in oranges, c.vJaffa and Sanguinella of Golestan local, inoculated with a suspension of Penicilliumdigitatum.The treated fruits were stored at eight degrees Celsius and relative humidity 85±5%.Variables such as weight loss, firmness, TSS, acidity, maturity index, decay rate were measured once per two weeks in six steps. The ANOVA results showed that acidity value, maturity index,decay rate were significantly influenced by variety and storage duration. Also,the amounts of weight loss and decay rate were significantly affected by period of storage andconcentrations. In both variety of oranges,Jaffa and Sanguinella, the appropriate result was found in combination treatment, using 1500 mg/l sodium bicarbonate and hot water immersion at 53 °C for three minutes.  }, keywords = {Decay,orange,penicilliumdigitatum,shelf-life,sodium bicarbonate}, title_fa = {کنترل پس از برداشت کپک سبز در پرتقال ارقام یافا و خونی با استفاده از بی‏کربنات سدیم}, abstract_fa = {ترکیبات سالم مثل بی‏کربنات سدیم، بی‏کربنات پتاسیم، اسانس‏های گیاهی، بیوکنترلرها ازجمله انواع مخمر‏ها به‏ همراه تیمار‏های گرمایی جایگزین خوبی برای سموم شیمیایی مضر برای سلامت انسان و محیط زیست‌اند. در این بررسی میوه‏های دو رقم پرتقال محلی استان گلستان، شامل پرتقال یافا و سانگین خونی، پس از مایه‏زنی با سوسپانسیون کپک سبز (پنی‏سیلیوم دیجیتاتوم)، با غلظت‌های مختلف بی‏کربنات سدیم (‌صفر، 500 و 1000 میلی‏‏گرم در لیتر) و غلظت 1500 میلی‌گرم در لیتر همراه با غوطه‌وری در آب داغ 53 درجۀ سانتی‌گراد تیمار شدند. میوه‌های تیمار‌شده سپس در دمای 8‏ درجۀ سانتی‏گراد و رطوبت نسبی 5±85 انبار شدند. صفاتی مثل درصد پوسیدگی، کاهش وزن، مواد جامد محلول، اسیدیته، نسبت قند به اسید و سفتی بافت در شش مرحله با فاصلۀ زمانی 14روز یک‏بار اندازه‏گیری شد. نتایج نشان داد رقم، تیمار کنترل و زمان بر میزان اسیدیته و مواد جامد محلول اثر معنا‏دار دارند. همچنین فاکتورهای تیمار کنترل و زمان بر مقدار کاهش وزن و درصد پوسیدگی اثر معنا‏دار داشتند. در هر دو رقم پرتقال یافا و خونی مناسب‌ترین نتایج در تیمار کنترل ترکیبی1500میلی‏گرم در لیتر بی‏کربنات ‏سدیم با غوطه‏وری در آب داغ 53 درجۀ سانتی‏گراد به‌مدت سه دقیقه به دست آمد.}, keywords_fa = {بی‏کربنات سدیم,پرتقال,پنی‏سیلیوم دیجیتاتوم,پوسیدگی,عمر انبارمانی}, url = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_55868.html}, eprint = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_55868_f88647cbb71f30c8f6260912b2817228.pdf} }