@article { author = {Rezaei, Mehdi and Balandary, Ahmad}, title = {Study of seed set in crossing among seedless barberry and wild type barberry genotypes}, journal = {Iranian Journal of Horticultural Science}, volume = {46}, number = {2}, pages = {323-331}, year = {2015}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-482X}, eissn = {2423-7930}, doi = {10.22059/ijhs.2015.54628}, abstract = {In this research, during three consecutive years (2010-2012), a series of diallel crossing was performed among wild type barberry genotypes and Iranian seedless barberry. Setting of seed and fruit in the crossing have been studied and then seedling survival were evaluated in several cultural systems. Results showed significant effects of pollen sources on setting of fruits, seed and seeded fruits in seedless barberry. Pollens of R2N1 genotypes with 46% fruit set and 2.22% seedset and pollens of R4N1 genotype with 69% fruitset and 20.22% seed set had the lowest and highest rates, respectively. Also, There was significant differences (p<0.01) among genotypes on setting of fruit, seed and seeded fruit when pollinated with seedless barberry pollens. In this study, the efficiency of seedless barberry pollens to set seed in wild type barberries was proved and its male sterility theory was rejected. Evaluation of seedling survival rate showed that planting barberry seeds in spring in Cocopeat mixed with Perlite under mist system could increase dramatically seedling survival rate.}, keywords = {pollen,pollination,seedling survival}, title_fa = {بررسی تشکیل دانه و میوه در تلاقی‏های دو‏طرفۀ زرشک بی‏دانه و ژنوتیپ‏های وحشی زرشک}, abstract_fa = {در این پژوهش طی سه سال متوالی (1389‌ـ 1391) یک سری تلاقی‏های دو‌طرفه بین ژنوتپپ‏های وحشی زرشک و زرشک بی‏دانۀ باغی انجام گرفت و میزان تشکیل دانه و میوه در این تلاقی‏ها بررسی شد و سپس بقای دانهال‏ها در سیستم‏های کشتی ارزیابی شد. نتایج نشان‌دهندۀ اثر معنا‏دار ژنوتیپ دانه‌گرده در درصد تشکیل میوه، دانه و میوه‏های دانه‏دار زرشک باغی بود. دانه‌گردۀ ژنوتیپ R2N1 به‌ترتیب با 46 و 22/2 درصد تشکیل میوه و دانه‌گردۀ ژنوتیپ R4N1 با 69 و 20/22 درصد تشکیل میوه و دانه کمترین و بیشترین میزان را داشتند. همچنین اختلاف معناداری بین ژنوتیپ‏ها در درصد تشکیل میوه، دانه و میوه‏های دانه‏دار هنگام گرده‌افشانی با دانه‌گردۀ زرشک بی‏دانه وجود داشت. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که دانه‏های گردۀ زرشک بی‏دانۀ باغی کارایی لازم در تشکیل دانه در ژنوتیپ‏های وحشی زرشک را دارند و پدیدۀ نرعقیمی در زرشک باغی وجود ندارد. نتایج بررسی میزان بقای دانهال‏ها نشان داد که کشت بهارۀ دانه در بستر کوکوپیت مخلوط با کمی پرلایت در زیر سیستم میست به میزان قابل توجهی درصد بقای دانهال‏ها را افزایش می‌دهد.  }, keywords_fa = {بقای دانهال,دانه‌گرده,گرده‌افشانی‌}, url = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_54628.html}, eprint = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_54628_232890390c9a801ea9278e1e2ba1a9c6.pdf} }