@article { author = {Behrouzi, Shahram and Mostofi, Yunes and Zamani, Zabihollah and Ahmadi, Ahmad and Ranjbar, Ishagh and Adib Neishabouri, Jomaneh}, title = {Evaluation of Quality Changes on ‘Elberta’ Peach during Storage with Modified Atmosphere Packaging (MAP)}, journal = {Iranian Journal of Horticultural Science}, volume = {45}, number = {1}, pages = {79-91}, year = {2014}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-482X}, eissn = {2423-7930}, doi = {10.22059/ijhs.2014.50944}, abstract = {In the present research, effects of modified atmosphere packaging (MAP) includingthree gas combinations and two packaging films (Low density polyethylene (LDPE) andPolypropylene (PP)) on postharvest quality and storage-life of 'Elberta' peach wereevaluated. The study was conducted as a factorial experiment based on CRD(completely randomized design) with three replicates for 9 weeks. Fruits were stored at1oC and 90% relative humidity (RH). Packages with air combination considered ascontrol. Samples were taken out each week and quality parameters of the fruits (colorindex, weight loss, firmness, total soluble solids, titratable acidity, pH, ethyleneproduction and TSS/TA ratio) were measured after 24hr at room temperature. Resultsshowed that fruits in the modified atmosphere packaging had better preservation ofquality characteristics. Factors such as firmness, pH, TA, TSS and TSS/TA ratiomaintained better in LDPE film compared to polypropylene film. Ethylene productionin polypropylene film was less than LDPE film. Gas combination of 10% CO2 and 2%O2 maintained a better quality according to firmness, pH, TA, weight loss, TSS/TA ratioand reduced ethylene production compared to treatment of 5% CO2 and 2% O2. Inconclusion, in LDPE film with gas combination of 10% CO2 and 2% O2, quality wasmaintained better and the storage-life of 'Elberta' peach was extended for 63 days.}, keywords = {ethylene production,low density polyethylene,polypropylene quality,storage-life}, title_fa = {بررسی تغییرات کیفی هلوی رقم آلبرتا در طول انبار با بسته ‏بندی اتمسفر تعدیل‌یافته (MAP)}, abstract_fa = {در این پژوهش تأثیر بسته‏بندی با اتمسفر تعدیل‌یافته با سه ترکیب گازی مختلف و دو نوع پوشش پلاستیکی (پلی‏اتیلن با دانسیتة پایین و پلی‏پروپیلن) در طول 9 هفته نگهداری در انبار بر ویژگی‏های کیفی و عمر ماندگاری هلوی رقم آلبرتا در یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی مطالعه شد. میوه‏ها بعد از تیمار در سردخانه در دمای یک درجة سانتی‏گراد با رطوبت نسبی 90‌درصد نگهداری شدند و میوه‌های بسته‏بندی با ترکیب هوا، به‌منزلة شاهد در نظر گرفته شدند. میوه‏های تیمار‌شده هر هفته از انبار خارج و پس از 24 ساعت نگهداری در دمای اتاق از نظر فاکتورهای مختلف کیفی مثل رنگ ظاهری، کاهش وزن، سفتی بافت میوه، مواد جامد محلول، اسید قابل تیتراسیون، pH، تولید اتیلن و شاخص TSS/TA میوه اندازه‏گیری شدند. نتایج نشان داد که میوه‏ها در شرایط اتمسفر تعدیل‌یافته ویژگی‏های کیفی را بهتر حفظ کردند. پوشش پلی‏اتیلن فاکتور‏‏های سفتی میوه، pH، TA، TSS و شاخص TSS/TA میوه را بهتر از پلی‏پروپیلن حفظ کرد. تولید اتیلن در پوشش پلی‏پروپیلن کمتر از پلی‏اتیلن بود. ترکیب گازی با حفظ سفتی، pH، TA، کاهش وزن، شاخص TSS/TA و کاهش تولید اتیلن بهتر از ترکیب گازی (O22% + CO25%) بود. در‌مجموع تیمار پوشش پلی‏اتیلن با ترکیب گازی ( O22% + CO210%) سبب حفظ کیفیت و افزایش عمر انبار‏مانی هلو رقم آلبرتا به‌مدت 63 روز شد.}, keywords_fa = {پلی‏ اتیلن با دانسیته پایین,پلی‏پروپیلن,تولید اتیلن,عمر انبار‏مانی,کیفیت}, url = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_50944.html}, eprint = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_50944_b99fc7caecab4b47b3aca8cbbba06c55.pdf} }