@article { author = {Mohammadi, Rasoul and Dehghani, Hamid and Karimzadeh, Ghasem and Dane, Fenny and Akrami, Mahmoud}, title = {Study on Relationships between Yield and its Components in Iranian Cantaloupe Genotypes}, journal = {Iranian Journal of Horticultural Science}, volume = {45}, number = {1}, pages = {1-10}, year = {2014}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-482X}, eissn = {2423-7930}, doi = {10.22059/ijhs.2014.50939}, abstract = {Study on relationships between yield and its components will improve the efficiencyof a breeding program with appropriate selection criteria. In this study,interrelationships between yield and its components in cantaloupe were investigatedusing sequential path coefficient analysis. To determine important components of yieldin cantaloupe, 49 genotypes generated from 7 × 7 diallel, were evaluated in α-latticedesign with 3 replications. The highest coefficient correlation was obtained betweenfruit weight and fruit number with yield. Sequential stepwise multiple regressionanalysis was performed to organize the predictor variables into first, second and thirdorder paths based on their respective contributions to the total variation of yield andminimum collinearity. Based on the variance inflation factor and magnitude of directeffects, average of fruits weight and number of fruit per plant were considered as firstorder variables and accounted for 96 percent of total variation of yield. The t-test ofsignificance, using standard error values, obtained through bootstrap resampling,indicating that all direct effects were significant. The results also indicated that both twotraits of average of fruits weight and number of fruit per plant could be considered asselection criterion in selecting for increased yield in cantaloupe.}, keywords = {bootstrap analysis,cantaloupe,Correlation,Cucumis melo L,sequential path analysis}, title_fa = {بررسی رابطه بین عملکرد و اجزای آن در ژنوتیپ‌های طالبی بومی ایران}, abstract_fa = {بررسی رابطة بین عملکرد و اجزای عملکرد، راندمان برنامه‌های اصلاحی را با تعیین معیار انتخاب مناسب، بهبود می‌بخشد. در این پژوهش، ارتباط بین عملکرد و اجزای آن در طالبی، با استفاده از تجزیة ضرایب مسیر ترتیبی بررسی شد. برای تعیین اجزای مهم عملکرد در طالبی، 49 ژنوتیپ تولید‌شده در یک طرح تلاقی دی‌آلل 7×7، در قالب یک طرح لاتیس ساده با سه تکرار ارزیابی شدند. بیشترین مقدار همبستگی بین صفات وزن میوه‌ و تعداد میوه با عملکرد مشاهده شد. از روش رگرسیون چندگانه گام‌به‌گام برای قرار‌دادن صفات پیش‌بینی کننده در مسیرهای رتبة اول، دوم و سوم بر‌اساس سهم صفات در توجیه تنوع موجود در عملکرد و نیز حداقل هم‌راستایی انجام شد. بر‌اساس مقادیر تورم واریانس و بزرگی اثرات مستقیم، صفات میانگین وزن میوه‌ها و تعداد میوه به‌‌منزلة متغیرهای رتبة اول انتخاب و 96‌درصد از تغییرات عملکرد را توجیه کردند. آزمون t با استفاده از مقادیر اشتباه معیار به‌دست‌آمده از تحلیل بوت استرپ انجام شد که نشان‌دهندة معنا‌دار‌بودن تمامی اثرات مستقیم بود. نتایج همچنین نشان داد که دو صفت میانگین وزن و تعداد میوه‌ها می‌توانند به‌عنوان شاخص انتخاب برای افزایش عملکرد در طالبی در نظر گرفته شوند.}, keywords_fa = {بوت استرپ,تجزیة ضرایب مسیر ترتیبی,طالبی,همبستگی.‌}, url = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_50939.html}, eprint = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_50939_ee6387503662a485ca37b70ddae3659c.pdf} }