@article { author = {Tahanina, Hamidreza and Ebadi, Ali and Shahbazi, Maryam and Lesani, Hossein}, title = {Elements distribution (K, Na & Cl) in some grapevine genotypes (Vitis vinifera L.) under salt stress}, journal = {Iranian Journal of Horticultural Science}, volume = {47}, number = {1}, pages = {1-9}, year = {2016}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-482X}, eissn = {2423-7930}, doi = {10.22059/ijhs.2016.63835}, abstract = {Salinity, as an abiotic stress, causes significant losses in horticultural production. Future of grape production, as one of the most important economical horticultural fruits, depends on breeding programs and using salt tolerant rootstocks. The aim of this study was to investigate the salinity tolerance and the distribution of ions associated with salinity in six genotypes and Varieties of grapes (Vitis vinifera L.), namely ‘Shahrudi’, ‘Fakhri Sefid’, ‘Sabz Angur’, ‘Divaneh Kashmar’, SH068 and GT01.  The factorial experiment based on Completely Randomized design was carried out with two factors of variety and salinity in three replications. Plants were treated with different salinity levels of less than 2 (1.8-1.9), 4 and 6 dS/m for 40 days. Results showed that increasing the amount of sodium chloride in all genotypes, increased sodium and chloride levels in various organs and Potassium in shoot, while it decreased Potassium concentration in roots, significantly (P<0.05). GT01 presented the lowest concentration of chloride (0.87% and 1.84% of leaf and shoot dry weight, respectively). Overall, it seems that the GT01 and ‘Shahrudi’ had possess the highest and lowest ability in reducing the toxic effects of chloride, respectively. Results of this study confirmed differences between V. vinifera genotypes in response to salt stress.}, keywords = {Chloride,genotype,Grapevine,Rootstock,salinity,tolerance}, title_fa = {بررسی توزیع عناصر (پتاسیم، سدیم و کلر) در برخی ژنوتیپ‌های انگور (Vitis vinifera) در شرایط شوری}, abstract_fa = {شوری به‌عنوان یکی از مهم‌ترین تنش‌های محیطی، تولید بسیاری از محصولات کشاورزی و باغی را با مخاطره روبرو کرده است. آیندۀ تولید انگور (Vitis vinifera L.) به‌عنوان یکی از مهم‌ترین محصولات اقتصادی بخش باغبانی درگرو اصلاح و استفاده از پایه‌های مقاوم به­شوری است. هدف از این پژوهش بررسی تحمل شوری و چگونگی توزیع یون‌های مرتبط با تنش شوری در شش رقم و ژنوتیپ انگور از گونۀ Vitis vinifera شامل شاهرودی (سرخ فخری)، سفید فخری، سبز انگور، دیوانة‌کاشمر، SH068 و G-T01در شرایط گلخانه‌ای بود. این آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح پایۀ کاملاً تصادفی تصادفی با دو عامل رقم و شوری و در سه تکرار انجام شد. گیاهان با سطوح مختلف شوری شامل کمتر از 2 (9/1-8/1)، 4و6 دسی زیمنس بر متر به مدت چهل روز تیمار شدند. نتایج آزمایش نشان داد با افزایش میزان کلرید سدیم تجمع یون‌های سدیم و کلر در اندام‌های مختلف همۀ ژنوتیپ‌ها، به‌صورت معنی‌داری (05/0P<) افزایش و یون پتاسیم در شاخساره افزایش و در ریشه کاهش داشت. ژنوتیپ G-T01  کمترین میزان تجمع کلر (به ترتیب 87/0درصد و 84/1درصد وزن خشک برگ و شاخساره) را نشان داد. درمجموع به نظر می‌رسد ژنوتیپ GT01 و رقم شاهرودی به ترتیب از بیشترین و کمترین توانایی در کاهش عوارض ناشی از مسمومیت کلر را داشتند. نتایج این تحقیق وجود اختلاف در واکنش به تنش شوری در بین ژنوتیپ‌های بومی انگور گونۀ وینیفرا را تأیید می‌کند.}, keywords_fa = {انگور,پایه,تحمل,ژنوتیپ,شوری,‌ کلر}, url = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_63835.html}, eprint = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_63835_82232f7fb6e7b02a5c2497143edf8338.pdf} } @article { author = {Azimi, Roghayeh and Sefidkon, Fatemeh and Salehi, Parvin and Monfared, Azam and نادری حاجی باقر کندی, محمود}, title = {Phytochemical variation of the essential oils of different populations of Achillea nobilis L.}, journal = {Iranian Journal of Horticultural Science}, volume = {47}, number = {1}, pages = {11-20}, year = {2016}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-482X}, eissn = {2423-7930}, doi = {10.22059/ijhs.2016.58209}, abstract = {The Achillea genus has 19 herbaceous aromatic species in Iran, six of them are endemic. One of the native species of this genus is Achillea nobilis. In traditional medicine, different parts of Achillea species are used because of antiseptic, anti-inflammatory, antihistamine and antioxidant properties. In this research, the seeds of Achillea nobilis were collected from different provinces of Iran and cultivated in the field of Alborz Research Station, Karaj, Iran.  In order to compare the essential oil content and composition, flowering shoots were collected in full flowering stage. The plant materials were dried at shade and their essential oils were obtained by hydro-distillation. The oils were analyzed by gas chromatography (GC) and gas chromatography/mass spectrometry (GC/MS). Results showed that the oil yields varied from 0.33% to 1.44%. Semnan sample was produced the minimum amount of oil yield whereas Kordistan population had maximum oil yild. Cluster analysis divided all accessions into two clusters. The main compound in the oils of first cluster was artmisia ktone. The highest amount of Artemisia ketone (85.5%) was found in the oil of Sanandaj population. In the oil of Ghorghan-2, 84.5%, Maraveh Taph 81.6%, Zanjan-1 81.3%, Golestan-2, 80.2% and Golestan-3, 80.1% of Artemisia ketone were identified. In the oils of cluster 2, the percentage of Artemisia ketone was very low. The accessions contained alpha-thujone, beta-thujone and 1, 8-cineole in their oils. Hamedan-2 population was a rich sourc of cis-chrysanthenol, Gorgan-1 and Khoramabad populations were the rich sources of alpha-thujone and Gorgan-1 contained highest amount of beta-thujone.}, keywords = {Achillea nobilis,Artemisia ketone,α-thujone,cis-chrysanthenol,Essential oil}, title_fa = {بررسی تنوع فیتوشیمیایی اسانس جمعیت‌های مختلف بومادران (Achillea nobilis L.)}, abstract_fa = {جنس بومادران در ایران 19 گونة گیاه علفی چندساله و معطر دارد که شش گونۀ آن انحصاری ایران است. در این تحقیق با هدف بررسی اسانس جمعیت‌های مختلف بومادران با نام علمی Achillea nobilis L. (بومی ایران) در شرایط زراعی، بذر22 جمعیت گیاه از رویشگاه‌های مختلف گرد‌آوری‌شده و در مزرعۀ تحقیقاتی کشت شد. سرشاخه‌های گل‌دار در هنگام اوج گلدهی برداشت و پس از خشک‌کردن در سایه، اسانس‌گیری به روش تقطیر با آب صورت گرفت. اسانس‌ها با استفاده از دستگاه‌های رنگ‌نگاری‌گازی (گازکروماتوگرافی) (GC) و رنگ‌نگاری‌گازی متصل به طیف‌سنج جرمی (GC/Mass) تجزیه شدند. بازدۀ اسانس‌ها از 33/0 درصد تا 44/1درصد متفاوت بود. کمترین بازدۀ اسانس در جمعیت سمنان (33/0 درصد) و بیشترین بازدۀ اسانس در جمعیت سنندج (44/1 درصد) مشاهده شد. تجزیۀ خوشه‌ای (کلاستر) بر پایۀ ترکیب‌های اسانس‌ها نشان داد که کل نمونه‌های (accessions)‌ موردبررسی در دو خوشۀ جداگانه قرار گرفتند. ترکیب اصلی اسانس خوشة-1 آرتمیزیاکتون بود که بیشترین میزان آن (5/85درصد) در جمعیت سنندج بود. در اسانس جمعیت‌های گرگان-2 5/84درصد، مراوه تپه-1 6/81 درصد، زنجان-1 3/81درصد، گلستان-2 2/80 درصد و گلستان-3 1/80درصد آرتمیزیاکتون وجود داشت. در اسانس نمونه‌های خوشة-2 میزان آرتمیزیاکتون­کمتر بوده و این جمعیت‌ها بر پایۀ میزان آلفا-توجون، بتا-توجون، 8،1-سینئول و سیس-کریزانتنول به‌صورت بسیار متمایزی گروه‌بندی شدند. جمعیت همدان-2 موجود در این گروه‌بندی منبع غنی از سیس-کریزانتنول (7/41درصد) بود. جمعیت‌های گرگان-1 و خرم‌آباد منابع غنی از آلفا-توجون (به ترتیب 1/52درصد و 3/49درصد) بودند و جمعیت گرگان-1 بالاترین میزان بتا-توجون (9/17درصد) را داشت.}, keywords_fa = {Achillea nobilis,آرتمیزیاکتون,اسانس,آلفا-توجون,سیس- کریزانتنول}, url = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58209.html}, eprint = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58209_75fd609170b76b7fb0e1315a5c24bbb2.pdf} } @article { author = {Moradipoor, Hajar and Abnosi, Mohammad Hossein and Amirjani, Mohammadreza and Mahdiyeh, Majid}, title = {The effect of cadmium on viability and activity of some of the antioxidant enzymes in the callus of Catharanthus roseus}, journal = {Iranian Journal of Horticultural Science}, volume = {47}, number = {1}, pages = {21-31}, year = {2016}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-482X}, eissn = {2423-7930}, doi = {10.22059/ijhs.2016.58223}, abstract = {Catharantus-roseus is a medicinal and ornamental plant with growing attention toward its economical value. To determine cell viability based on trypan blue  and  MTT assay, cell suspension from callus of Catharantus-roseus were treated with different concentrations of cadmium-nitratee for 1, 3 and 6 days.  Also cell suspension was used to investigate the cell morphology for a period of 3 days using 0, 20, 30 and 40 mM of cadmium nitrate. In addition, the callus was also treated for a same period and concentrations to estimate the level of lipid peroxidation and the activity of superoxide dismutase, catalase and guaiacol peroxidase. Data was analysed using one-way-ANOVA (Duncan-test) and pCatharantus roseus. Activity of the antioxidant enzymes increased significantly but was not able to compensate the caused damages.}, keywords = {Antioxidant Enzymes,cadmium nitrate,catharantus roseus callus,cellular response,Malondialdehyde}, title_fa = {تأثیر فلز کادمیم بر توانائی زیستی و فعالیت برخی آنزیم‌های پاداکسندگی در پینة گیاه پریوش (Catharanthus roseus)}, abstract_fa = {پریوش گیاهی زینتی و داروئی است که ازنظر اقتصادی نیز اهمیت دارد. از پینة (کالوس) گیاه پریوش دروایة (سوسپانسیون) یاخته‌ای تهیه و پس از تیمار با دزهای مختلف نیترات کادمیم به مدت 1، 3، 6 روز توانائی زیست توسط تریپان بلو و MTT بررسی شد. سوسپانسیون یاخته‌ای برای بررسی ریخت‌شناسی (مورفولوژی) و بافت پینه برای بررسی فعالیت آنزیم‌های کاتالاز، گایاکول پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز و پراکسیداسیون لیپیدی پس از تیمار با 0، 20، 30 و 40 میلی‌مولار به مدت سه روز استفاده شد. داده‌ها به روش ANOVA یک‌سویه و آزمون دانکن تجزیه (آنالیز) و  p<0.05 به‌ عنوان سطح معنی‌داری در نظر گرفته شد. داده‌های تریپان بلو و MTT نشان‌دهندة تفاوت معنی‌دار (p<0.05) میانگین توانایی زیستی به‌صورت وابسته به دز در مقایسه با کنترل بود. همچنین فعالیت آنزیم‌‌های موردبررسی در پاسخ به تنش اکسایشی (اکسیداتیوی) ناشی از نیترات کادمیم افزایش معنی‌دار (p<0.05) نشان داد. میزان مالون دی آلدئید به‌عنوان محصول پراکسیداسیون لیپید نیز با افزایش معنی‌دار همراه بود. نیترات کادمیم باعث تخریب غشاء و کاهش توانائی زیستی یاخته‌‌ها شد، افزایش فعالیت آنزیم‌‌های پاداکسندگی قادر به جبران آسیب وارده نبود.}, keywords_fa = {آنزیم‌های پاداکسندگی,پاسخ یاخته‌ای,پینة گیاه پریوش,مالون دی آلدئید,نیترات کادمیم}, url = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58223.html}, eprint = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58223_6415c6694095e6c8c0bea7a05dab7a45.pdf} } @article { author = {Doulati Baneh, Hamed}, title = {Salinity effects on plant tissue nutritional status as well as growth and physiological factors in some cultivars and interspecies hybrids of grape}, journal = {Iranian Journal of Horticultural Science}, volume = {47}, number = {1}, pages = {33-44}, year = {2016}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-482X}, eissn = {2423-7930}, doi = {10.22059/ijhs.2016.58210}, abstract = {Selection and use of tolerant grapevine as rootstock or own-rooted vines and finding indexes for screening of resistant genotypes have especial importance. To identify the salt tolerant grapevine genotypes, effects of NaCl concentrations (0, 50, 100 and 150 mM) on root length, root and shoot dry weight, prolin, total soluble solid, RWC, level of salt injury, leaf concentration of K, Na, Cl and NO3 of ‘Rasha’, ‘Rishbaba Qermez’, ‘At ouzum’, and ‘Sayani’ as well as two inter- species hybrids was investigated in factorial experiment based on RCBD design. Results showed that increasing NaCl concentration caused a significant reduction in shoot growth, the average root and shoot dry weight and RWC of all genotypes. Increasing NaCl concentration caused a significant production of prolin and soluble sugar in some genotypes. The lowest Cl and Na accumulation was obtained in leaves of H6 and then in Sayani and Rasha, respectively. In high salt concentration, leaf K and No3 contents were decreased. The lowest salinity symptoms were observed in leaves and shoots of two hybrids as well as in ‘Rasha’. In 150 Mm NaCl, only hybrid H6 showed medium degree of tolerance. Based on Na and Cl accumulation in leaves, salt damage symptoms and vegetative growth rate, ‘Rasha’ cultivar and H6 hybrid showed logical salt tolerance.}, keywords = {Chloride,Growth,proline,tolerance,Vitis}, title_fa = {بررسی تغییرپذیری‌های عناصر غذایی، ویژگی‌های رشدی و فیزیولوژیک در چند رقم و دورگه بین‌گونه‌ای انگور در شرایط تنش شوری ناشی از کلرید سدیم}, abstract_fa = {انتخاب انگورهای متحمل به شوری به‌عنوان پایه یا رقم و یافتن شاخص­هایی برای غربال ژنوتیپ­های متحمل، بسیار اهمیت دارد. به این منظور تأثیر چند غلظت کلرید سدیم (0، 50، 100 و 150 میلی‌مولار) روی طول ریشه، وزن خشک‌ریشه و ساقه، شدت آسیب‌‌های شوری، پرولین، قندهای محلول، محتوای آب نسبی، میزان سدیم، کلر، پتاسیم و نیترات برگ رقم‌های رشه، ریش‌بابا، ات اوزوم، سایانی و دو دورگۀ بین‌گونه‌ای در قالب آزمایش فاکتوریل با پایۀ بلوک کامل تصادفی در سه تکرار درون گلدان در شرایط هوای آزاد بررسی شد. میزان رشد، وزن خشک‌ریشه و ساقه و RWC با افزایش شوری، کاهش یافتند. شوری در چند رقم باعث افزایش میزان پرولین و قندهای محلول شد، کمترین تجمع سدیم و کلر در برگ­های دورگ H6 و رقم‌های سایانی و رشه دیده شد. در غلظت­های بالای شوری پتاسیم و نیترات برگ کاهش یافت. کمترین آسیب‌های شوری در دورگ­ها و رقم رشه مشاهده شد. در غلظت 150 میلی‌مولار تنها H6 تحمل مناسبی را نشان داد. بر پایۀ میزان تجمع سدیم و کلر برگ و آسیب‌های وارده به شاخه­ و برگ و میزان رشد در بین رقم‌ها، رشه و در بین دورگ‌ها، H6 تحمل نسبی به شوری نشان دادند.}, keywords_fa = {پرولین,تحمل,کلر و رشد,ویتیس}, url = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58210.html}, eprint = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58210_26e41a9f9edbdddc9e98edd6861940a3.pdf} } @article { author = {Mousavifattah, Seyede Maryam and Sarikhani, Hassan}, title = {Influence of light quality and some growth regulators on in vitro shoot proliferation and rooting of pear rootstock OH×F333}, journal = {Iranian Journal of Horticultural Science}, volume = {47}, number = {1}, pages = {45-54}, year = {2016}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-482X}, eissn = {2423-7930}, doi = {10.22059/ijhs.2016.58211}, abstract = {This research was aimed to investgate the effect of light quality on micropropagation of pear rootstock OH×F333. First, single nodes explants were cultured in modified QL medium containing BA at four levels (0, 0.5, 1, and 2 mg/l-1) and IAA at three levels (0, 0.1, and 1 mg/l-1) and were evaluated for shoot proliferation. Then, plantlets subcultured in modified QL medium containing 1 mg/l-1 BA and were maintained in growth chamber under four level of light quality consisting red, blue and red-blue light provided by LED instrument and white cool light provided by florescent, all having 75 µmol m-2 s-1 intensity. For investigation of light quality on rooting, shoots were subcultured on modified QL medium containing 1 mg/l-1 IAA and were incubated under same light treatments. The results indicated that the highest number of proliferated shoots was obtained in red-blue light while the longest shoots and internodes was in red light treatment. Moreover, the number of leaves and nodes of plantlets grown under blue light were high. Light quality showed significant effect on rooting percentage, root number and root length. The highest rooting, with 100 percent rooting of shoots, was observed in red-blue light treatment. In contrary, the lowest percentage of rooting, the lowest number of root and the shortest length of root were observed in blue light treatment. Based on current results, combination of blue and red light in comparison to other light treatment was more appropriate treatment for shoot proliferation and rooting of pear rootstock OH×F333. The explants under this treatment showed higher number of shoots.}, keywords = {OH × F333 pear rootstock,light quality,proliferation,LED,rooting}, title_fa = {تأثیر کیفیت نور و برخی تنظیم کننده‌های رشد بر شاخه‌زایی و ریشه‌زایی درون شیشه‌‌ای پایه گلابی OH×F333}, abstract_fa = {این پژوهش به منظور بررسی تأثیر کیفیت نور بر ریزازدیادی پایه گلابی333OH × Fانجام شد. ابتدا ریزنمونه‌های تک گره روی محیط کشت QL تغییر یافته حاوی BA (0، 5/0، 1 و 2 میلی‌گرم در لیتر) و IAA (0، 1/0 و 1 میلی‌گرم در لیتر) کشت و از لحاظ شاخه‌‌زایی ارزیابی شدند. سپس گیاهچه‌‌‌ها در مناسب‌‌ترین ترکیب هورمونی کشت شده و در اتاقک رشد با چهار تیمار نوری فلورسنت (شاهد)، آبی، قرمز و ترکیب یکسان آبی و قرمز حاصل از LED با شدت 57 میکرومول در متر مربع در ثانیه قرار گرفتند. برای بررسی تأثیر نور بر ریشه‌زایی، ریزنمونه‌ها در محیط کشت QL تغییر یافته حاوی 1 میلی‌گرم در لیتر IAA کشت و در اتاقک رشد با چهار تیمار نوری مشابه شاخه‌زایی قرار گرفتند. بیشترین تعداد شاخساره در نور ترکیبی آبی و قرمز و بلندترین طول شاخساره و میانگره در نور قرمز مشاهده شد. همچنین بیشترین تعداد برگ و تعداد گره در تیمار نور آبی مشاهده شد. در مورد ریشه‌زایی نیز تیمارهای نوری تأثیر معنی‌داری بر درصد ریشه‌زایی، تعداد ریشه و طول ریشه نشان دادند. بیشترین درصد ریشه‌زایی با ریشه‌زایی تمامی شاخساره‌ها در تیمار ترکیبی آبی و قرمز مشاهده شد. در مقابل کمترین ریشه‌زایی، کمترین تعداد ریشه در گیاهچه و کمترین طول ریشه در تیمار نور آبی بدست آمد. با توجه به نتایج تیمار نور ترکیبی آبی و قرمز برای افزایش میزان شاخه‌‌زایی و ریشه‌زایی در این پایه نسبت به سایر تیمار‌های نوری مناسب‌تر بود و گیاهان تحت تأثیر نور ترکیبی تعداد شاخساره بیشتری را داشتند.}, keywords_fa = {پایه گلابی OH × F333,کیفیت نور,LED,شاخه‌‌زایی,ریشه‌زایی}, url = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58211.html}, eprint = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58211_289bf3aad7da8e7f5771c891746fd9f9.pdf} } @article { author = {Rezvani Moghaddam, Parviz and Amiri, Mohammad Behzad and Jahan, Mohsen}, title = {Study the morphological characteristics affecting yield of Echium amoenum under different organic and chemical fertilizers and plant densities}, journal = {Iranian Journal of Horticultural Science}, volume = {47}, number = {1}, pages = {55-69}, year = {2016}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-482X}, eissn = {2423-7930}, doi = {10.22059/ijhs.2016.58212}, abstract = {In order to study the morphological characteristics affecting yield of Echium amoenum under different nutritional treatments and different plant densities, a factorial experiment based on RCBD design with three replications was conducted at Agricultural Research Station, Ferdowsi University of Mashhad, Iran in 2011-2013 growing seasons. The experimental treatments were all combination of three plant densities (10, 5 and 3 plant.m-2) and five different types of organic and chemical fertilizers (compost, vermicompost, cow manure, chemical fertilizer and control). Results showed that organic fertilizers increased flower yield compared to control treatment. The flower yield of compost, vermicompost and cow manure treatments were 25, 28, and 27 percent more than control, respectively. Results of multivariate regression showed that variables of plant height, shoot dry weight, and number of flower per plant were the main factors affecting yield of flower; meanwhile, the relative contribution of shoot dry weight was approximately 16 and 25 percent more than plant height and number of flowers per plant, respectively. Based on the results of path analysis, shoot dry weight per plant had indirect effect on yield flower in different ways, but most of its indirect effect was imposed through plant height on the yield flower.}, keywords = {compost,multivariate regression,optimal density,Path analysis,Plant height}, title_fa = {مطالعه‌ صفات مورفولوژیک مؤثر بر عملکرد گاوزبان ایرانی (Echium amoenum) در شرایط کاربرد کودهای آلی و شیمیایی و تراکم‌های مختلف گیاهی}, abstract_fa = {به­منظور مطالعه صفات مورفولوژیک مؤثر بر عملکرد گاوزبان ایرانی (Echium amoenum) در شرایط کاربرد تیمارهای تغذیه­ای و تراکم­های مختلف، آزمایشی در سال­های زراعی 92-1390 در دانشگاه فردوسی مشهد به­صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل 3 تراکم­ گیاهی (10، 5 و 3 بوته در مترمربع) و 5 نوع کود آلی و شیمیایی مختلف (کمپوست، ورمی‌کمپوست، گاوی، شیمیایی و شاهد) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که تمامی کودهای آلی مورد مطالعه منجر به افزایش عملکرد گل نسبت به شاهد شدند، به­طوری­که عملکرد گل در تیمارهای کمپوست، ورمی­کمپوست و گاوی به­ترتیب 25، 28 و 27 درصد بیشتر از شاهد بود. نتایج رگرسیون چندمتغیره نشان داد که متغیرهای ارتفاع بوته، عملکرد اندام هوایی و تعداد گل در بوته، اصلی­ترین عوامل مؤثر بر عملکرد گل بودند، ضمن اینکه سهم نسبی عملکرد اندام هوایی در مقایسه با ارتفاع بوته و تعداد گل در بوته به­ترتیب 16 و 25 درصد بیشتر بود. بر اساس نتایج تحلیل مسیر، عملکرد اندام هوایی در بوته به طرق مختلف به­طور غیرمستقیم عملکرد گل را تحت­تأثیر قرار داد، ولی بیشترین اثر غیرمستقیم آن از طریق ارتفاع بوته بود.}, keywords_fa = {ارتفاع بوته,تحلیل مسیر,تراکم بهینه,رگرسیون چندمتغیره,کمپوست}, url = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58212.html}, eprint = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58212_8936b12a6cc954607633840d0c4b641a.pdf} } @article { author = {Mohseny, Zeynab and Sadeghi, Hossein and mahmoudi, mojtaba}, title = {Summer pruning and calcium chloride sprays affect quantitative and qualitative characteristics of kiwifruit (Actinidia deliciosa cv.Hayward)}, journal = {Iranian Journal of Horticultural Science}, volume = {47}, number = {1}, pages = {71-79}, year = {2016}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-482X}, eissn = {2423-7930}, doi = {10.22059/ijhs.2016.58213}, abstract = {Among the most important mineral nutrients Calcium is involved in determining fruit quality. There is one approad to increase fruit firmness, how to harvest, transport and storage of kiwifruit in Iran is not appropriate and resulting damages caused by careless use of traditional methods in the field to offer to the consumer is very high. How harvest, transport and storage of kiwifruit, in Iran, it is inappropriate and resulting damages caused by the careless use of traditional methods that have been cropping up a lot of supply to the consumer. Thus, the present study was to investigate the effect of different levels, summer pruning and calcium on quantitative and qualitative characteristics kiwifruit variety Hayward was done The experiment based on a factorial, randomized complete block design with two factors, the summer pruning levels (0, 2, 4 and 8 leaf, of the last fruit) and calcium chloride concentrations (0, 5/1 percent), and a total of 8 treatments carried out. After treatment, the qualitative and quantitative properties of harvested fruits contain soluble solids (TSS), acidity (TA), fruit firmness, fruit weight, length, diameter, volume and fruit tissue calcium was evaluated. Results of data analysis showed that interactions and separate summer pruning and calcium chloride on soluble solids (TSS), fruit firmness, fruit weight, fruit tissue calcium was significant. Average data showed that the highest amount of calcium in the fruit tissue (1/93%) and the highest firmness (11/73) in the treatment of the interaction of light pruning and calcium chloride 1/5 percent isTherefore, the combination of summer pruning and calcium chloride to kiwifruit variety Hayward Resulting in greater resistance to mechanical damage during harvest and transport the fruit will be ware.}, keywords = {Actinidia deliciosa (Hayeard),Calcium Chloride,firmness,fruit tissue calcium,shoot size}, title_fa = {تأثیر هرس تابستانه و محلول‌پاشی کلرید کلسیم بر برخی ویژگی‌های کمی و کیفی میوۀ کیوی (Actinidia deliciosa cv.Hayward)}, abstract_fa = {هم‌اکنون یکی از راه‌های افزایش سفتی بافت میوه، مصرف کلسیم روی میوه‌های کیوی پیش از برداشت است. چگونگی برداشت، ترابری و نگهداری کیوی در ایران مناسب نیست و ضایعات حاصله در اثر کاربرد روش‌های سنتی و بی‌دقتی در امر برداشت تا عرضه به مصرف‌کننده بسیار زیاد است. لذا این پژوهش به‌منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف هرس تابستانه و کلرید کلسیم بر ویژگی‌های کمی و کیفی میوۀ کیوی رقم هایوارد انجام شد. آزمایش در قالب فاکتوریل بر پایۀ طرح بلوک کامل تصادفی با دو عامل، هرس تابستانه در سطوح (0، 2، 4 و 8 باقی گذاشتن برگ از انتهای آخرین میوه) و کلرید کلسیم با غلظت‌های (صفر و 5 /1 درصد) و درمجموع با 8 تیمار به اجرا درآمد. پس از تیمار، ویژگی‌های کیفی و کمی میوه‌های برداشت‌شده شامل مواد جامد محلول (TSS)، اسیدیتۀ قابل عیارسنجی یا تیتراسیون (TA)، سفتی بافت میوه، وزن، طول، قطر، حجم و میزان کلسیم میوه ارزیابی شد. نتایج تجزیۀ واریانس داده‌ها نشان داد که تأثیر متقابل و جداگانه هرس تابستانه و کلرید کلسیم بر مواد جامد محلول (TSS)، سفتی، وزن و کلسیم بافت میوه معنی‌دار شد. مقایسۀ میانگین نشان داد که بالاترین میزان کلسیم بافت میوه (93/1 درصد) و بالاترین میزان سفتی (73/11) در تیمار اثر متقابل هرس سبک و کلرید کلسیم 5/1 درصد است. بنابراین استفادۀ توأم از هرس تابستانه و کلرید کلسیم سبب مقاومت بیشتر میوه به آسیب‌های مکانیکی حین برداشت و جابجایی و ترابری آن خواهد شد.}, keywords_fa = {اندازۀ شاخه,کلرید کلسیم,کلسیم بافت میوه,میزان سفتی بافت,میوۀ کیوی رقم هایوارد}, url = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58213.html}, eprint = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58213_ae1c5848cdcd70955512dd23b68021db.pdf} } @article { author = {Norouzi Faz, Fatemeh and Mirdehghan, Seyed hossein and Karimi, Hamidreza and Alaei, Hossein}, title = {Eeffect of thymol and menthol essential oils combined with packaging with celofan on the maintenance of postharvest quality of strawberry cv. Parus}, journal = {Iranian Journal of Horticultural Science}, volume = {47}, number = {1}, pages = {81-91}, year = {2016}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-482X}, eissn = {2423-7930}, doi = {10.22059/ijhs.2016.58214}, abstract = {Strawberry has a short shelf life and since it is consumed as fresh, the use of healthy and natural methods to increase its postharvest life is necessary. In this study, effect of different levels of thymol and menthol essential oils (0 (distillated water, control), 5, 10 and 15 μl) in the packaging with celofan as fumigation on postharvest maintenance quality of strawberries was studied. Qualitative characteristic of strawberries was evaluated after 0, 10 and 17 days storage at 2±1◦C and 90±5 % RH. Essential oils treatment led to maintain fruit firmness, increment of chroma value and brightness and reduced color changes and weight loss compared to control. This treatment had no significant effect on total acidity, soluble solids content and vitamin C, but these values decreased over storage. Anthocyanin content and antioxidant activity increased during storage initially and then decreased. Menthol at 5 μl led to significant increase of phenolic compounds compared to control. Thymol essential oil changed the odor of fruits slightly. Regarding lack of adverse effect of menthol on flavor compared to thymol and its positive effect on the qualitative postharvest parameters, it can be used as an active agent in strawberry packaging.}, keywords = {Antioxidant activity,Essential oil,firmness,phenolic compounds}, title_fa = {تأثیر اسانس‌های تیمول و منتول به همراه بسته‌بندی با پوشش سلوفان در حفظ کیفیت پس از برداشت میوة توت‌فرنگی رقم پاروس}, abstract_fa = {توت‌فرنگی عمر انبارمانی پایینی دارد و ازآنجاکه به‌صورت تازه‌خوری مصرف می‌شود، استفاده از روش‌های سالم و طبیعی برای افزایش عمر انباری آن ضروری است. در این پژوهش، تأثیر سطوح مختلف اسانس‌های تیمول و منتول (0؛ آب مقطر، شاهد؛ 5، 10 و 15 میکرولیتر) به‌صورت تدخینی در بسته‌بندی با پوشش سلوفان در حفظ کیفیت پس از برداشت میوة توت‌فرنگی بررسی شد. ویژگی‌های کیفی میوه‌ها پس از 0، 10 و 17 روز نگهداری در دمای Cº1±2 و رطوبت نسبی 5±90درصد ارزیابی شد. تیمار اسانس موجب حفظ سفتی، افزایش شاخص کروما و درخشندگی و کاهش تغییرپذیری رنگ و وزن نسبت به شاهد شد. این تیمار بر اسید کل، ویتامین ث و مواد جامد محلول اثر معنی‌داری نداشت، اما با افزایش زمان انبارمانی از میزان آن‌ها کاسته شد. آنتوسیانین و فعالیت پاد‌اکسندگی (آنتی‌اکسیدانی) طی انبارمانی در آغاز افزایش و پس‌ازآن کاهش نشان دادند و منتول 5 میکرولیتر سبب افزایش معنی‌دار ترکیب‌های فنلی نسبت به شاهد شد. اسانس تیمول تا حدودی سبب تغییر مزه و بوی میوه‌ها شد. با توجه به نبود تأثیر نامطلوب منتول بر بو و مزه نسبت به تیمول و تأثیر مثبت آن بر ویژگی‌های کیفی میوه، منتول می‌تواند به‌عنوان یک عامل فعال در بسته‌بندی توت‌فرنگی استفاده شود.}, keywords_fa = {اسانس,ترکیب‌های فنلی,سفتی,فعالیت ضداکسیدانی}, url = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58214.html}, eprint = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58214_0e6c7734b3bc929ece2adc8bd9be4383.pdf} } @article { author = {Borji, Nafiseh and Hassanpour Asil, Moazam and Sabouri, Atefeh}, title = {Effect of accel, sucrose and thyme oil on vase life and postharvest quality of tuberose (Polianthes tuberosa L.) cut flower}, journal = {Iranian Journal of Horticultural Science}, volume = {47}, number = {1}, pages = {93-103}, year = {2016}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-482X}, eissn = {2423-7930}, doi = {10.22059/ijhs.2016.58215}, abstract = {The aim of this research was to improve postharvest quality and vase life of tuberose cut flowers. Treatments in this experiment included: distilled water, 3% ethanol and 5% sucrose as control, thyme oil in 3 levels (50, 75 and 100 mg/l), accel in 3 level (25, 50 and 75 mg/l) and for some of flowers pulsing with 5% sucrose in first 24 hours then puting cut flowers treated with sucrose in thyme oil and accel with the same concentrations in second 24 hours. Experiment was carried out in completely randomized design with three replications. Some traits were measured in multiple times, as split plot in completely randomized design. Results showed that vase life of flowers treated with 25, 50 and 75 mg/l accel, increased up to 7.33, 6.67 and 5.67 days, respectively. Concentrations of 75, 100 and 50 mg/l of thyme oil increased vase life up to 4.33, 3.67 and 3.33 days, respectively. In above mentioned treatments, relative fresh weight, water uptake, TSS, protein and chlorophyll content were higher than controls. Lipid peroxidation, peroxidase and catalase activity during postharvest period in the cut flowers that were treated with 25, 50 and 75 mg/l accel and 75, 100 and 50 mg/l thyme oil, were lower than other treatments. Efficacy of accel and thyme oil accompanied with sucrose were increased, resulted in higher longevity of flowers and better quality maintenance of polianthes tuberosa cv. Double.}, keywords = {BA,Essential oil,floret opening,MDA,pod,Polianthes tuberosa}, title_fa = {تأثیر اسل، ساکارز و اسانس آویشن باغی (Thymus vulgaris) بر ماندگاری و کیفیت پس از برداشت گل‌ شاخه بریدنی مریم (Polianthes tuberosa L.)}, abstract_fa = {در این پژوهش که باهدف بهبود کیفیت و افزایش ماندگاری پس از برداشت گل شاخه بریدنی مریم رقم دابل انجام گرفت، تیمارهای موردآزمایش شامل آب مقطر به­عنوان تیمار شاهد، اتانول 3درصد، ساکارز 5 درصد، اسانس آویشن باغی در سه سطح 50، 75 و 100 میلی­گرم در لیتر، اسل در سه سطح 25، 50 و 75 میلی­گرم در لیتر و برای شماری از شاخه­های گل نیز تیمار ضربانی با ساکارز 5درصد در 24 ساعت اول و قرار دادن شاخه­های گل­ تیمارشده با ساکارز در سه غلظت یادشدۀ اسانس آویشن باغی و اسل، در 24 ساعت دوم بودند. نتایج مقایسۀ میانگین­ها نشان داد تیمار گل­ها با غلظت­های 25، 50 و 75 میلی­گرم در لیتر اسل، بیشترین تأثیر را در به تأخیر انداختن پیری گل­ها به ترتیب به مدت 33/7، 67/6 و 67/5 روز داشتند. در غلظت­های 75، 100 و 50 میلی­گرم در لیتر اسانس آویشن باغی نیز ماندگاری به ترتیب 33/4، 67/3 و 33/3 روز افزایش یافت. در این تیمارها وزن­تر نسبی، جذب آب، میزان مواد جامد محلول، پروتئین و سبزینه (کلروفیل) نسبت به دیگر تیمارها بیشتر بود. میزان پراکسیداسیون لیپیدها و فعالیت آنزیم­های کاتالاز و پراکسیداز در طی دورۀ پس از برداشت در گل­های تیمارشده با غلظت­های 25، 50 و 75 میلی­گرم در لیتر اسل و غلظت­های 75، 100 و 50 میلی­گرم در لیتر اسانس آویشن باغی نسبت به دیگر تیمارها کمتر بود. اسل و اسانس آویشن باغی به همراه ساکارز نیز سبب افزایش ماندگاری گل­های شاخه بریدنی مریم رقم دابل شدند.}, keywords_fa = {آنزیم پراکسیداز,باز شدن گلچه‌ها,بنزیل آدنین,روغن‌های ضروری,گل مریم,مالون‌دی‌آلدئید}, url = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58215.html}, eprint = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58215_8e501612164fd92462bac2f460636fdb.pdf} } @article { author = {Eshghi, Saied and Kiamarsi, Moslem}, title = {Investigation of Cold-hardiness in some Grapevine cultivars and its Relation to Bud Necrosis}, journal = {Iranian Journal of Horticultural Science}, volume = {47}, number = {1}, pages = {105-117}, year = {2016}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-482X}, eissn = {2423-7930}, doi = {10.22059/ijhs.2016.58216}, abstract = {This research was carried out to investigate the cold-hardiness of grapevine buds in a factorial experiment base on completely randomized design (CRD) with 80 treatments and three replications. Treatments included four cultivars (Rish-Baba, Siyah-e-Shiraz, Askari and Bavanati), four sampling dates (6th Dec, 5th Jan, 4th Feb and 6th Mar 2009 and 2010) and low temperature levels (+5, -7, -15, -22 and -30°C). Results indicated that with the decrease of temperature, incidence of bud necrosis increased. Dormant buds of Siyah-e-Shiraz and Askari were most injured by low temperature, whereas, the rate of injury was lower in cvs Rish-Baba and Bavanati cultivars. The lowest and highest LT50 were observed on 6th December in Siyah-e-Shiraz (-14.4°C) and Bavanati (-16.2°C) and Rish-Baba on 6th March in Siyah-e-Shiraz (-10.1°C) and Rish-Baba (-12.8°C), respectively. In general, Rish-Baba and Bavanati were the most tolerant and Siyah-e-Shiraz and Askari were the most susceptible grape cultivars.}, keywords = {bud necrosis,electrolyte leakage,Grapevine,Low temperature}, title_fa = {بررسی تحمل سرما در چند رقم انگور و ارتباط آن با بافت‌مردگی جوانه}, abstract_fa = {به­منظور بررسی میزان تحمل سرما در جوانه­های انگور­ آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با 80 تیمار و 3 تکرار انجام شد. تیمارها شامل 4 رقم (ریش­بابا، سیاه شیراز، عسکری و بواناتی)، 4 تاریخ نمونه­برداری (15آذر، 15دی، 15بهمن و 15اسفند سال­های 1389 و 1390) و 5 دما (5+، 7-، 15- ، 22- و30- درجۀ سلسیوس) بود. از قلمه‌های تک­گرۀ این رقم‌ها استفاده شد و ویژگی­های درصد مرگ جوانه­های اولین، دومین و سومین میزان نشت­یونی و LT10، LT50 و LT90 (دماهای کنترل‌شدۀ زیر 0 که باعث مرگ 10درصد، 50درصد و90درصد جوانه­ها می­شود) اندازه­گیری شد. نتایج نشان داد که با کاهش دما به زیر 0 درجۀ سلسیوس، درصد بروز مرگ جوانۀ اولین افزایش یافت. بیش­ترین مرگ جوانه در رقم سیاه شیراز مشاهده شد. جوانه­های خفتۀ رقم سیاه شیراز و عسکری در اثر تیمار دمای پایین بیش­ترین و رقم ریش­بابا و بواناتی کم­ترین آسیب را دیدند. کم­ترین و بیش­ترین LT50 در 15 آذر به ترتیب در رقم سیاه­ شیراز (4/14-) و بواناتی (2/16-) و در 15 اسفند به ترتیب در رقم سیاه شیراز (1/10-) و ریش‌بابا (8/12-) مشاهده گردید. در جمع، رقم­های ریش­بابا و بواناتی از تحمل بیشتری و  رقم­های سیاه ­شیراز و عسکری تحمل کمتری به سرما داشتند.}, keywords_fa = {انگور,دمای پایین,مرگ جوانه,نشت یونی}, url = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58216.html}, eprint = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58216_efcfd807dcf9da95e46605c7dd53fcd3.pdf} } @article { author = {Nasrolah Pourmoghadam, Shirin and Karimi, Hamid Reza and Mirik, Aliakbar and Shamshiri, Mohmmad Hossein}, title = {An investigation on morphological diversity and of correlation seed characteristics with seedlings in a mass of pistachio seed (Pistacia vera L. cv. Badami-Riz- Zarand)}, journal = {Iranian Journal of Horticultural Science}, volume = {47}, number = {1}, pages = {119-127}, year = {2016}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-482X}, eissn = {2423-7930}, doi = {10.22059/ijhs.2016.58217}, abstract = {In order to study morphological variation within seeds and seedlings of a pistachio population of ‘Badami-Riz-e-Zarand’, 20 quantitative traits were measured in sixty-seven nut and seedlings originated from them. Results showed that there was positive and significant correlation between traits of nuts (seeds) and kernels, not between seedling height and crown diameter. According to measured parameters and cluster analysis, seedlings clustered to three groups. In the first seed group, petiole width and length as well as petiole diameter at the bottom and the middle were more than the other two groups. In the first group, kernel weight, leaf length and seedling height was significantly more than third group. Similarly, it was found that seedlings in the second group had nut length, nut diameter, kernel length and width, the ratio of length to width of leaves, SPAD index and stem diameter greater than the third group. Results of this experiment showed that despite the fact that all of the nuts had the same female parent; there was high morphological diversity within seeds of a pistachio population of cv. Badami-Riz-e-Zarand. Also, results revealed, characteristics associated with vigor of seedlings can be estimated before planting by defining a regression formula between some of seed traits.}, keywords = {genotypes,growth rate,nut,seed dimensions}, title_fa = {بررسی تنوع ساختارظاهری درون توده‌ای پسته و همبستگی بین بذرها با دانهال‌های حاصل از آن‌ها در رقم پسته بادامی ریز زرند}, abstract_fa = {به­منظور ارزیابی تنوع ساختارظاهری (مورفولوژیکی) درون یک تودۀ بذری پسته رقم بادامی ریز زرند (Pistacia vera L. cv. Badami-Riz- Zarand) و همبستگی بین ویژگی‌های بذرها با دانهال‌های حاصل از آن­ها، 20 صفت کمی در 67 خشک میوه و دانهال‌‌‌­های حاصل از کشت بررسی شد. نتایج نشان داد که همبستگی معنی­دار و مثبتی بین ابعاد خشک میوه و مغز و همچنین ارتفاع دانهال­های با قطر طوقه وجود دارد. بر پایۀ رسم کردار تجزیۀ خوشه­ای ژنوتیپ­های موردبررسی به سه دستۀ جداگانه گروه­بندی شدند. گروه اول شامل دانهال‌هایی بودند که از بذرهای پهن‌تری به وجود آمده بودند و طول دم‌برگ و قطر در انتها و وسط ساقۀ آن­ها بیش از دو گروه دیگر بود. همچنین وزن مغز، طول پهنک‌برگ و ارتفاع دانهال به‌طور معنی‌داری در گروه اول نسبت به گروه سوم برتری داشت. همین­طور مشخص شد ژنوتیپ‌هایی که در گروه دوم قرار گرفتند طول و قطر خشک میوه، طول و عرض مغز، نسبت طول به عرض پهنک‌برگ، شاخص سبزینگی برگ و قطر طوقۀ بیشتری از ژنوتیپ­های گروه سوم داشتند. درمجموع نتایج این آزمایش نشان داد که در پستۀ رقم بادامی ریز زرند به‌رغم یکسان بودن والد مادری در بذرهای استفاده‌شده از یک تودۀ بذری، تنوع ساختارظاهری بالایی وجود دارد. همچنین  نتایج نشان داد که با برقراری رابطۀ رگرسیونی بین برخی صفات خشک میوه (بذر) و دانهال حاصل از آن­ها پیش از کاشت با توجه به ابعاد خشک میوه (بذر) می‌توان بعضی از ویژگی­های مرتبط باقدرت رشد را در دانهال حاصل از کشت آن بذر برآورد و پیش‌بینی کرد.}, keywords_fa = {ابعاد بذر,خشک میوه,ژنوتیپ,قدرت رشد}, url = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58217.html}, eprint = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58217_5f2841b7141947b2b382f093c81be960.pdf} } @article { author = {Rahnama, Abdulamir and Mohebi, Abdulhamid}, title = {Comparison of organic and chemical fertilizers on Piarom date palm offshoots vegetative growth}, journal = {Iranian Journal of Horticultural Science}, volume = {47}, number = {1}, pages = {129-133}, year = {2016}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-482X}, eissn = {2423-7930}, doi = {10.22059/ijhs.2016.58218}, abstract = {Date palm tree reaction to fertilizer is very slow, due to the trunk nutrients. This fact leads to farmer unwillingness to feed the trees. However, balance fertilizing improves vegetative growth and reduce the period for flowering. This study aimed to assess the effects of manure, chemical and organic sulfur on vegetative characteristics of ‘Piarom’ date palm offshoot in a randomized complete block design with nine treatments and three replications for two years. Treatments consisted of control (no fertilizer), cattle manure at 20 and 30 kgtree, mixed NPK fertilizers at three levels: 150, 150 150, 200 200 250 and 300 250, 250g of nitrogen (ammonium sulfate), phosphate (triple superphosphate), potassium (potassium chloride), and organic sulfur source at three levels, 500, 750, and 1000g per offshoots per year. Analysis of variance showed a significant positive effect (1%) of organic sulfur on increasing vegetative growth. The highest increment in diameter, tree height and trunk, (7.16, 3.23 and 7/61 cm) increment in the number of leaves (7.11), increase in leaf width and length (15.7 and 36.0 cm) were obtained with the highest level of organic sulfur consumption. There was no significant differences among organic sulfur levels. Therefore, using 500g organic sulfur accompanied with 20 kg of manure in the planting bed is recommended to improve growth of rate date palm offshoots.}, keywords = {Date palm,fertilization,organic sulfur,sucker}, title_fa = {ارزیابی تأثیر کودهای آلی و شیمیایی بر بهبود رشد رویشی پاجوش‌های درخت خرمای رقم پیارم}, abstract_fa = {واکنش درخت خرما به مصرف کودهای شیمیایی، به علت وجود عناصر غذایی در تنة بسیار کند است. این ویژگی، موجب بی‌تفاوتی بیشتر نخل‌کاران به تغذیة درخت خرما شده است. درحالی‌که، مصرف متوازن عناصر غذایی موجب بهبود رشد رویشی می‌شود. این تحقیق باهدف بررسی تأثیر مصرف کودهای دامی، شیمیایی و گوگرد آلی بر ویژگی‌های رویشی پاجوش­های نخل تجاری پیارم در قالب طرح آماری بلوک‌های کامل تصادفی با نه تیمار و سه تکرار به مدت دو سال انجام شد. تیمارها شامل؛ شاهد (بدون مصرف کود)؛ کود گاوی پوسیدة کامل در دو سطح 20 و 30 کیلوگرم؛ مخلوط کودهای شیمیایی NPK در سه سطح؛ 150، 150، 150، 200، 200 ،250 و 300، 250، 250 گرم نیتروژن از منبع سولفات آمونیم، فسفر از منبع سوپر فسفات تریپل، پتاسیم از منبع کلرور پتاسیم و گوگرد آلی در سه سطح 500، 750 و 1000 گرم به ازای هر اصله پاجوش در هرسال بود. نتایج تجزیة واریانس نشان داد که مصرف گوگرد آلی تأثیر مثبت و معنی‌داری در سطح 1درصد در افزایش رشد رویشی داشت. بیشترین میزان افزایش در قطر، ارتفاع تنه و نهال به ترتیب معادل 7/16، 3/23 و 7/61 سانتی­متر، بیشترین افزایش در شمار برگ معادل 7/11 برگ، بیشترین افزایش در عرض و طول برگ به ترتیب معادل 7/15 و 0/36 سانتی­متر در تیمار تغذیه با بیشترین سطح گوگرد آلی دیده شد. با توجه به نبود تفاوت معنی‌دار در سطوح مختلف گوگرد، برای بهبود رشد رویشی توصیه می­شود میزان 500 گرم گوگرد آلی همراه با 20 کیلوگرم کود دامی در ترکیب بستر کاشت پاجوش‌ها به‌کار برده شود.}, keywords_fa = {تغذیه,درخت خرما,کود آلی,کود شیمیایی}, url = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58218.html}, eprint = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58218_130adac98bd405d0f12e4185b21297cf.pdf} } @article { author = {Khosravinezhad, Fereshte and Abdollahi, Hamid and Kashefi, Bahare and Hassani, Maryam and Salehi, Zeinab}, title = {Study on in vitro propagation of some promising quince (Cydonia oblonga) cultivars}, journal = {Iranian Journal of Horticultural Science}, volume = {47}, number = {1}, pages = {135-144}, year = {2016}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-482X}, eissn = {2423-7930}, doi = {10.22059/ijhs.2016.58219}, abstract = {Among pome fruit trees, quince is the most susceptible tree to fire blight. Following selection of several promising quince cultivars, this research aimed at optimization of in vitro propagation protocol of the selected materials. Therefore, several experiments were carried out for determination of the best culture medium and plant growth regulators for establishment, proliferation and root induction of these cultivars. At first, proliferation and growth of KVD4, NB2 and PH2 genotypes were compared with Quince C and cv. Isfahan (KVD3) as control, in three culture media based on MS, QL and modified QL, in which mQL was observed to have the highest growth, and the best proliferation and shootlets quality. Then, mQL as the base culture medium was used to study effects of 2ip and BAP in two 0.5 and 1 mg/L concentrations. Based on the results, the culture medium containing 2ip (0.5 mg/L) and BAP (1 mg/L) showed the highest number and quality of shootlets. Finally, having examined root induction of the shoots in two long term treatments with IBA, 0.1 mg/L alone, and simultaneously with IBA and BAP (both 1 mg/L), and in short term treatment with IBA at 0.5, 1 and 2 mg/L concentrations, showed that the short term treatment gave better root induction. Also, the highest percentage of roots, leaf development, length and quality of roots resulted in short term treatment with 2 mg/L IBA.}, keywords = {culture media,cytokinin,growth regulators,quince,root induction}, title_fa = {بررسی ریزازدیادی درون شیشه‌ای برخی از رقم‌های امیدبخش ’به‘ (Cydonia oblonga Mill.)}, abstract_fa = {در بین درختان میوة دانه‌دار، درخت ’به‘ حساس‌ترین میزبان‌ بیماری آتشک بوده و گزینش رقم‌های متحمل آن اهمیت دارد. در این تحقیق برای تعیین شرایط بهینة افزایش، ریز نمونه‌های رقم‌های امیدبخش KVD4، NB2، PH2 به همراه پایة کوئینس C و رقم شاهد اصفهان (KVD3) در محیط‌های MS، QL و QL تغییریافته (mQL)، ارزیابی و بیشترین میزان رشد در کمترین زمان و بهترین پرآوری در mQL مشاهده شد. در بررسی تأثیر غلظت­های مختلف دو هورمون گیاهی سایتوکینین‌ 2iP و BAP در محیط پایة mQL، به ترتیب برتری محیط حاوی 5/0 و 1 میلی‌گرم بر لیتر 2iP و BAP با بهترین شمار و کیفیت ریز شاخه‌ها مشخص شد. ریشه‌زایی شاخساره‌ها در تیمار دراز‌مدت با غلظت‌های 1/0 میلی‌گرم بر لیتر IBA و تأثیر توأم IBA وBAP با غلظت‌های‌ 1 میلی‌گرم بر لیتر و تیمار کوتاه‌مدت با غلظت‌های 5/0، 1 و 2 میلی‌گرم بر لیتر IBA، مشخص کرد که تیمار کوتاه‌مدت، ریشه‌زایی بهتری دارد. بیشترین درصد ریشه‌زایی، توسعة برگی، طول و کیفیت ریشه در غلظت 2 میلی‌گرم بر لیتر IBA در تیمار کوتاه‌مدت ایجاد شد. به‌طور‌کلی برای ریزازدیادی رقم‌ها و بقاء مطلوب ریز شاخه‌ها، محیط رشدی مشتمل بر نمک‌های پایة mQL غنی‌شده با 3 درصد ساکارز، 1 میلی‌گرم بر لیتر BAP، 1 میلی‌گرم بر لیتر 2iP، 5/0 درصد پکتین و 6/0 درصد آگار توصیه می‌شود.}, keywords_fa = {تنظیم‌کننده‌های رشد,ریز نمونه,ریشه‌زایی,سایتوکینین,محیط کشت}, url = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58219.html}, eprint = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58219_64dfc0705423d860cd31f6889f49ce53.pdf} } @article { author = {Darabi, Abdolsattar}, title = {Effects of transplanting date of onion set and transplant on earliness and some characteristics of onion populations in Khuzestan province}, journal = {Iranian Journal of Horticultural Science}, volume = {47}, number = {1}, pages = {145-156}, year = {2016}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-482X}, eissn = {2423-7930}, doi = {10.22059/ijhs.2016.58220}, abstract = {This experiment was conducted to study the effect of transplanting date of onion set and transplant on earliness of onionpopulationsin Khuzestan province at Behbahan Agriculture Research Station in Khuzestan province and farm of Baghe-e- malek region within one year (2013-14). Experiment was performed in split factorial based on RCBD with three replications. Main plot consisted of propagule types: transplant and onion set. Sub plot consisted of combination of three transplanting dates (23th September, 7th and 23th October) and four population (Behbahan bred onion, Ramhormoz landrace, Primavra and Texas­ early grano cultivars). In order to produce sets, 10-12 grams seeds (of each population) were sown per square meter at Behbahan Agriculture Research Station in late February. For transplants production, seeds were sown in nursery in Baghe-e- melek region on 23th July, 6th and 23th August. Primavera cultivar produced the highest total and marketable yield by both propagules. The total and marketable yield of onion set propagule was higher than transplant propagule at 1% probability level. By postponing transplanting date, from 23th September, bolted plants and double bulbs decreased, but marketable yield increased. According to results, for early production of onion in Khuzestan province planting, Primavera onion set in transplanting date of October 7, with marketable yield of 46.34 t ha-1, is recommended.}, keywords = {Bolting,double bulb,marketable yield,total yield}, title_fa = {بررسی تأثیر تاریخ انتقال نشاء و سوخچه بر زودرسی و برخی از صفات جمعیت‌های پیاز در استان خوزستان}, abstract_fa = {به‌منظور بررسی تأثیر تاریخ انتقال نشاء و سوخچه بر زودرس کردن جمعیت­های پیاز این آزمایش به مدت یک سال زراعی (93-1392) در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بهبهان در استان خوزستان و کشتزارهای شهرستان باغ­ملک انجام گرفت. این پژوهش به­صورت آزمایش اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. عامل اصلی شامل نوع افزونه1: نشاء و سوخچه و چهار جمعیت شامل پیاز اصلاح‌شدۀ بهبهان، تودۀ محلی رامهرمز، رقم‌های پریماورا و تگزاس ارلی­گرانو و سه تاریخ انتقال اول و پانزده مهر و اول آبان به‌صورت فاکتوریل در کرت‌های فرعی در نظر گرفته شدند. به‌منظور تولید سوخچه، بذرها در اوایل فروردین‌ماه با تراکم 12-10 گرم در کرت­هایی به ابعاد 1 مترمربع در ایستگاه تحقیقات کشاورزی بهبهان کشت شدند. برای تولید نشاء، بذرها در تاریخ­های اول و پانزدهم مرداد و اول شهریور در شهرستان باغ‌ملک در خزانه کشت شدند. رقم پری ماورا در افزایش با هر دو افزونه بیشترین عملکرد کل و قابل‌فروش را تولید کرد. عملکرد کل و قابل­فروش در افزایش با سوخچه از افزایش با نشاء در سطح معنی‌دار 1درصد بیشتر بود. با به تأخیر افتادن تاریخ انتقال از اول مهرماه، درصد زودبالغی (بولتینگ) و دوقلویی سوخ کاهش ولی عملکرد قابل‌فروش سوخ افزایش یافت. بنا بر نتایج این بررسی برای زودرس کردن پیاز در استان خوزستان کاشت سوخچه­های رقم پریماورا در تاریخ انتقال پانزدهم مهر با عملکرد قابل­فروش 34/46 تن در هکتار توصیه می­شود.}, keywords_fa = {دوقلویی,زودبالغی,عملکرد قابل‌فروش,عملکرد کل}, url = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58220.html}, eprint = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58220_be675521105a2340b0663abe8b593ce6.pdf} } @article { author = {Bahrami, Tahereh and Rouhi, Vahid and Mohammadkhani, Abdolrahman and Reezi, Saeed}, title = {Quality of pink evening primrose (Oenothera speciosa Rosea) improved by application of vermicompost and rice hull in green roof medium}, journal = {Iranian Journal of Horticultural Science}, volume = {47}, number = {1}, pages = {157-166}, year = {2016}, publisher = {University of Tehran}, issn = {2008-482X}, eissn = {2423-7930}, doi = {10.22059/ijhs.2016.58222}, abstract = {Green roofs are a part of efforts to make the cities more sustainable and it is one of the modern solutions for urban problems. The physical development of cities led to loss of the natural environment. Therefore, the development of green spaces plays an important role in human life. In order to evaluate the effect of some culture media on yield of “Oenothera speciosa Rosea” in green roof situation, a factorial experiment conducted based on a complete random design with vermicompost (0, 5, and 10% v/v) and rice hull (0, 7, and 14% v/v) factors in three replications. The results showed that vermicompost treatment has a positive significant effect on the number of flowers, daily flowering average, flower diameter, stem diameter, root volume, fresh and dry weight of shoots and roots and soil humidity. Also, in most measured traits, it showed a positive effect compared to control plants. In this research, vermicompost (10% v/v) mixed with rice hull (14% v/v) improved quality and quantity traits of pink evening primrose. Then, overall results showed that this mixture can recommend as a medium for evening primrose in the green roof.}, keywords = {culture media,Green Roof,Oenothera speciosa Rosea,Rice hull,vermicompost}, title_fa = {بهبود کیفیت گل مغربی صورتی (Oenothera speciosa Rosea) با کاربرد ورمی‌کمپوست و سبوس برنج در بستر بام سبز}, abstract_fa = {بام‌های سبز بخشی از تلاش‌ها برای پایدارتر ساختن شهرها و یکی از راه‌حل‌های پیشرفته برای چالش‌های شهری است. گسترش فیزیکی شهرها منجر به از بین رفتن طبیعت سبز شده است. بنابراین ایجاد و توسعۀ فضای سبز نقش مهمی در زندگی همۀ موجودها ازجمله انسان دارد. به همین منظور آزمایشی با عنوان بررسی تأثیر برخی از بسترهای کشت بر عملکرد گل مغربی صورتی (Oenothera speciosa Rosea) در شرایط بام سبز، به‌صورت فاکتوریل با استفاده از عامل‌های ورمی‌کمپوست (0، پنج و 10 درصد حجمی) و سبوس (پوست) برنج (0، 7 و 14 درصد حجمی) در قالب طرح کامل تصادفی با نه تیمار و سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که تیمار ورمی‌کمپوست تأثیر معنی‌داری بر شمار گل، میانگین گلدهی، قطر گل، قطر ساقه، حجم ریشه و وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه و رطوبت خاک داشته است. همچنین در بیشتر صفات موردبررسی، اختلاف مثبت معنی‌داری بین تیمارهای اعمال‌شده و تیمار شاهد وجود داشت. در این تحقیق ورمی‌کمپوست 10 درصد حجمی به همراه 14درصد حجمی سبوس برنج بیش‌ترین تأثیر را بر ویژگی‌های گل مغربی صورتی داشته است. پس با توجه به نتایج کلی مشخص است که این ترکیب به‌عنوان بستر کشت در بام سبز برای گل مغربی توصیه می‌شود.}, keywords_fa = {بام سبز,بستر کشت,سبوس برنج,گل مغربی صورتی,ورمی‌کمپوست}, url = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58222.html}, eprint = {https://ijhs.ut.ac.ir/article_58222_2d8932aa347ca7dc3e2c35f0340765a8.pdf} }